Ucraina va reuşi să depăşească opoziţia politică a Ungariei faţă de începerea negocierilor pentru aderarea la UE, a declarat, potrivit Reuters, ministrul pentru integrare europeană de la Kiev, Olga Stefanişina, relatează The Guardian.
Consiliul European va decide luna viitoare dacă va începe negocierile de aderare cu Ucraina, o decizie care necesită sprijinul unanim al celor 27 de state membre. Ungaria a declarat joi că UE nu ar trebui să înceapă negocierile, ci să ofere ţării o formă de "parteneriat privilegiat".
"Înţelegem că există o astfel de declaraţie, dar înţelegem, de asemenea, că există un dialog cu Budapesta", a comentat Stefanişina. Ea a recunoscut că a convinge Ungaria să fie de partea sa va fi o provocare în următoarea lună, dar a declarat că este încrezătoare că Ucraina va reuşi.
Minoritatea maghiară din Ucraina a fost protejată în mod adecvat, iar oficialii ucraineni şi maghiari au lucrat împreună la modificările legislative recomandate de Bruxelles, a subliniat Olga Stefanişina, ministrul care supervizează integrarea europeană a Ucrainei, în cadrul unui briefing de presă la Kiev, potrivit News.ro.
"Orice ţară care ia o decizie politică conştientă, în primul rând pentru a bloca decizia privind Ucraina, va găsi un motiv", a comentat ea.
Premierul Viktor Orbán a declarat luna trecută că strategia UE privind războiul din Ucraina a eşuat şi că nu vede niciun motiv pentru ca Ungaria să trimită banii contribuabililor săi pentru a sprijini Ucraina. Ungaria nu doreşte ca Uniunea Europeană să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, ci ar trebui să ofere în schimb o formă de "parteneriat privilegiat" pentru această ţară, a declarat joi şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orbán, în cadrul unui briefing.
Ucraina nu este aptă să devină membră a UE, decât dacă reuşeşte să facă pace, pentru că aderarea ei ar aduce război în comunitate, ceea ce, evident, nimeni nu doreşte, a declarat şi ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, citat de MTI.
Liderii UE sunt aşteptaţi să decidă luna viitoare dacă acceptă recomandarea Comisiei Europene de a invita Kievul să înceapă discuţiile de aderare imediat ce îndeplineşte condiţiile finale, inclusiv consolidarea garanţiilor pentru minorităţi.
Recomandarea Comisiei reprezintă o etapă importantă pe drumul Kievului către integrarea occidentală, însă orice decizie de acest fel necesită unanimitatea celor 27 de membri ai blocului, Ungaria fiind considerată principalul obstacol potenţial.
Budapesta a declarat că nu va sprijini integrarea europeană a Ucrainei decât dacă Kievul îşi modifică legile privind minorităţile, în special în ceea ce priveşte educaţia. Ungaria a intrat în conflict cu Kievul din cauza a ceea ce consideră a fi restricţii asupra drepturilor celor aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a-şi folosi limba maternă.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!