Un poliţist din Oradea reclamă că datele sale personale au fost accesate ilegal, de către colegi din Poliţie, în interesul unui om de afaceri din oraş cu a cărui soţie a avut un conflict, într-o parcare.
Potrivit News.ro, el susţine că, de atunci, a fost cercetat disciplinar şi că a ajuns să se teamă pentru integritatea sa şi a familiei, dar şi pentru libertatea sa. Conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) anunţă că a cerut Inspectoratului General al Poliţiei Române să facă urgent verificări în acest caz, transmiţând ”tuturor celor care deţin funcţii de comandă, la orice nivel sau structură, că este datoria lor să sprijine şi să protejeze poliţiştii oneşti, indiferent de numele şi influenţa persoanelor cu care se confruntă”.
Potrivit unei investigaţii publicate de Recorder, ofiţerul de Poliţie Paul Filimon din Oradea afirmă că totul a pornit în februarie 2022, când el şi soţia sa s-au întâlnit, în parcare, cu soţia unui om de afaceri din oraş, fără a şti cine este. El spune că soţia sa i-a cerut femeii să mute puţin maşina, pentru a putea parca, însă aceasta l-a înjurat pe poliţist. La rândul ei, femeia a susţinut că a fost scuipată de acesta.
Poliţistul afirmă că, după ce a ajuns acasă, a fost sunat de un bărbat care s-a prezentat ca fiind soţul femeii, Marius Dronca, un om de afaceri din Oradea, care îi cunoştea numele şi care i-a spus că îl va învăţa ”conduită de poliţist”.
Filimon adaugă că a fost surprins că omul de afaceri ştia că este poliţist şi că i-a aflat atât de repede numele şi numărul de telefon, în condiţiile în care maşina din care coborâse nu era înmatriculată pe numele său. Astfel, el suspectează că au fost accesate bazele de date ale Poliţiei, de către colegi ai săi de la Poliţia Municipală Oradea.
Datele prezentate de Recorder arată că omul de afaceri Marius Dronca i-a sunat pe Octavian Haiduc, ofiţer la BCCO Oradea, căruia îi este naş de cununie, şi apoi pe Mugurel Poinar, şeful BCCO Oradea, cei doi recunoscând, conform actelor din dosar, că acele convorbiri au avut loc.
Soţia omului de afaceri a depus plângere disciplinară faţă de Paul Filimon, în timp ce poliţistul a făcut plângere penală pentru ameninţare împotriva omului de afaceri, dar şi una pentru acces ilegal în sistemul informatic şi divulgarea datelor cu caracter personal.
Poliţistul afirmă că a doua zi a fost chemat de şeful IPJ Bihor, care i-a propus o mediere între el şi omul de afaceri.
Ulterior, soţia omului de afaceri a depus la rândul ei o plângere penală împotriva poliţistului pentru ameninţare.
Paul Filimon afirmă că a fost sunat de mai mulţi poliţişti, inclusiv de şeful IPJ Bihor, Alin Haniş, pentru a afla dacă s-a împăcat cu soţia omului de afaceri, întrucât aceasta a renunţat la plângerea disciplinară, acesta spunându-i ”poate scăpăm” de dosarele penale.
Poliţistul susţine că, la un moment dat, a găsit pe clanţa uşii ”o pulbere de culoare albă zgrunţuroasă, uşor umedă”, care emana un miros înţepător. El şi soţia sa au sunat la 112, iar poliţiştii au stabilit doar că nu era o substanţă interzisă sau periculoasă. Filimon afirmă însă că a luat acest fapt ca un mesaj adresat lui şi s-a ”temut că aceşti oameni sunt dispuşi să facă orice”, astfel că se teme pentru integritatea sa şi pentru libertatea sa.
Paul Filimon a fost găsit vinovat de cercetarea disciplinară pentru comportament neadecvat în societate pentru că ar fi scuipat-o pe femeie. Ca urmare, el s-a adresat MAI şi IGPR, iar răspunsul a fost că vor fi ”responsabilizaţi” cei din IPJ Bihor. Ulterior, dosarul a fost clasat de IPJ Bihor.
Poliţistul spune că a fost programat la un examen psihologic la care I s-a spus că va fi declarat ”apt condiţionat” pentru că nu s-a descurcat ”foarte bine” la testele de atenţie. Ulterior, el a fost trimis la control psihiatric, însă, când a cerut explicaţii, medicul a vorbit cu şeful lui Filimon de la Poliţia Rutieră şi nu a mai făcut trimiterea, constatând că nu figurează cu boli psihice şi nici nu sunt date privind lipsa de concentrare în îndeplinirea sarcinilor.
Reprezentanţii Sindicatului Europol i-au transmis, pe Facebook, ”felicitări colegului pentru «coloana vertebrală», caracteristică pe cale de dispariţie în Poliţia Română”.
”Un ofiţer cu funcţie de execuţie a deranjat-o pe soţia unui om de afaceri din Oradea… Cercetările disciplinare executate prin structurile de control intern; Trimiterea la psiholog pentru «comportament dezadaptativ» cu diagnostic de apt limitat sau monitorizare specială şi cu ţintă spre expertizarea psihiatrică; Retragerea accesului la informaţii clasificate care coincide cu excluderea din poliţie; Dosare penale instrumentate împotriva celor incomozi. Acestea sunt instrumentele moderne ale «managementului» care aloca mai multe resurse pentru executarea propriilor subalterni care nu pleacă capul, decât pentru infractori şi «gurele albe»”, au scris aceştia.
MAI, explicații în acest caz
Reprezentanţii MAI au transmis, joi, precizări în acest caz.
”Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a solicitat Inspectoratului General al Poliţiei Române să demareze urgent verificări în acest caz. În funcţie de rezultatele verificărilor, vor fi luate măsurile care se impun, conform legii. Conducerea MAI atrage atenţia tuturor celor care deţin funcţii de comandă, la orice nivel sau structură, că este datoria lor să sprijine şi să protejeze poliţiştii oneşti, indiferent de numele şi influenţa persoanelor cu care se confruntă. Legea şi procedurile poliţieneşti trebuie să fie respectate în toate situaţiile, fără excepţie. Nicio abatere de la acest principiu nu va fi tolerată!”, au precizat aceştia.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!