Un preot din Constanța a refuzat să spovedească o femeie în vârstă de 87 de ani, pentru că nu aparţine de sectorul său pastoral. Arhiepiscopia Tomisului a anunţat că face cercetări, iar cazul a ajuns în analiza Corpului de inspecţie bisericească.
Incidentul a fost povestit de un bărbat pe o rețea de socializare, care a susținut că a mers împreună cu mama sa, în vârstă de 87 de ani, să se spovedească, iar preotul a refuzat-o.
„Am fost cu mama mea de 87 de ani la biserica din faţa poliţiei pentru a se spovedi. Am stat la slujbă frumos şi la sfârşit, când să se spovedească, preotul i-a spus mamei mele că nu o spovedeşte că nu stă pe strada pe care o are el, ci să îl sun pe preotul care are acea strada. Să vă fie ruşine că trimiţi acasă o bătrână în cârjă şi nu o poţi spovedi în biserică. Ruşine ruşine ruşine...”, a scris bărbatul.
Citește și: Cât l-a costat pe un tânăr din Suceava o spovedanie. Credinciosul trebuia să fie în izolare
Arhiepiscopia Tomisului a transmis că potrivit Regulamentului Autorităţilor Canonice, Disciplinare şi al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române „clericul duhovnic care refuză pocăinţa celui ce se întoarce de la păcat se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară; în caz de neîndreptare se cateriseşte”.
De asemenea, reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au adăugat că „preotul care nu împărtăşeşte pe cel aflat pe patul de moarte şi care doreşte împărtăşirea, chiar dacă este oprit de la împărtăşire sau a mâncat, se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară”.
Citește și: Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie: O persoană care fumează nu poate bea agheasmă
Centrul Eparhial a transmis o adresă către biserici prin care atenţionează duhovnicii să nu refuze spovedania, relatează ziare.com.
„În deplin acord cu prevederile de mai sus, Centrul Eparhial a emis pe 9.04.2024 o adresă către toate unităţile din subordine în care duhovnicii sunt atenţionaţi că nu au voie să refuze acordarea Tainei Spovedaniei persoanelor în vârstă, bolnave, în pericol de moarte, cu dizabilităţi sau aflate în alte condiţii deosebite de sănătate, pe motiv că nu fac parte din sectorul lor pastoral. În aceeaşi adresă se precizează că Sfintele Taine ale Mărturisirii şi Împărtăşirii se pot administra, în regim de urgenţă, fie la biserică, fie la spital, fie la domiciliul bolnavului, prin excepţie de la regula fundamentală a jurisdicţiei pastorale, de către preotul solicitat. Pentru cazul concret apărut în presă, acesta a fost înaintat spre analiza Corpului de inspecţie bisericească”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!