Un profesori din Olt, care este și director de școală, a sărit în apărarea Iuliei Cociuba, tânăra care a ținut un discurs tulburător la festivitatea de absolvire a liceului.
Într-un mesaj postat pe un grup al profesorilor, Răzvan Bățăgui, director al Școlii Gimnaziale nr.2 din Caracal, a analizat cuvânt cu cuvânt discursul ținut de Iulia, acesta spunându-le colegilor săi că „fata are dreptate”.
„Eu cred că discursul arată problemele învățământului. Sunt în bună măsură și din vina profesorilor și a părinților și a societății. Să-l analizam cu luciditate și să ne uitam și în curtea noastră (e clar că problema e și la noi). Să nu mai așteptăm recunoștință la toate discursurile (ne-am ales meseria, suntem plătiți pentru asta). Respectul elevilor se câștigă și se vede în timp nu doar la festivități. Societatea nu este perfectă, deci nici învățământul. Fata are dreptate!”, a scris profesorul pe grupul cadrelor didactice.
Profesorul Răzvan Bățăgui a declarat pentru „Adevărul” că discursul Iuliei ar trebui să determine o dezbatere reală și să se caute soluții pentru a se aduce îmbunătățiri sistemului de învățământ care se confruntă cu probleme reale, însă sunt ascunse sub preș. Prima dintre acestea, finanțarea.
„Eu le spun și colegilor mei directori, le spun și colegilor mei inspectori: finanțarea învățământului trebuie să ajungă la 6% din PIB. Noi ajungem la 6% din PIB, dar cum? Cu meditațiile pe care le susțin părinții, cu banii pe care îi cheltuie părinții suplimentar. Cred că dacă adunăm industria aceasta de instrumente didactice, paralelă, și care este puternică, da, ajungem la 6% din PIB. Dar din păcate contribuția asta vine din partea părinților și nu din partea statului. Da, sunt de acord cu ce a spus copilul acela. A fost, cred, o frustare enormă pentru el, un copil bun”, a declarat Răzvan Bățăgui.
„Mă pun și eu în pielea celor care erau acolo, dar cineva trebuie să tragă odată un semnal de alarmă. Dacă ne întâlnim de fiecare dată să spunem ce minunat e sistemul și ce bine o ducem, și să ne lamentăm că nu știu ce era înainte de Revoluție, rămânem în urmă”, a continuat profesorul. Lumea se schimbă, mai spune profesorul, iar copiii se schimbă mai repede decât noi, adaptarea fiind absolut necesară.
„Copilul ăsta a spus în trei fraze ce n-au spus toți miniștrii la un loc în 30 de ani”, a mai spus Bățăgui. Schimbarea așteptată se va produce însă greu, pentru că „este o rezistență la schimbare care vine și din interiorul nostru”.
Care a fost discursul tranșant al Iuliei
„Mă numesc Cociuba Iulia și, deși unii nu m-ați vrut aici, diferența fiind de doar trei sutimi, iată-mă! Astăzi vreau să împărtășesc cu dumneavoastră o perspectivă diferită asupra anilor de liceu. Poate că nu e discursul clasic de mulțumire și celebrare, dar este unul sincer și reflectă în mod real experiențele mele”, și-a început ea discursul.
„Am petrecut ani de zile învățând pentru note și validare academică și am realizat abia acum cât timp am pierdut. Am dobândit la cunoștințe, nu și valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, școala. În loc să fie un loc al învățării și dezvoltării, școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți dintre noi. Ne-am simțit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici.
Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde.
Școala a devenit un loc unde performanțele noastre sunt atribuite meritelor instituției și profesorilor, iar eșecurile ne sunt puse în cârcă.
Am avut parte de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral. Astăzi, în fața dumneavoastră, îmi reafirm dorința de a fi autentică și de a lupta pentru valorile în care cred.
Știu că acest discurs deranjează, dar sper să fie și un pas spre conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp”, a mai spus ea, spre uimirea cadrelor didactice care pur și simplu nu știu cum să reacționeze.
”În încheiere, vreau să transmit un mesaj clar: școala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulțumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră și care au fost mereu acolo pentru noi.
Cu bune și cu rele liceul ne-a unit pentru aveam un scop comun: să absolvim. Și uite că am făcut-o! Mult succes! Mulțumesc!”, a încheiat ea.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!