Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a adoptat vineri o decizie de suspendare a Pactului de stabilitate și creștere economică pentru prima dată în istorie. Italia și toate celelalte țări au posibilitatea de a depăşi constrângerile bugetare europene. Președinta Comisiei UE a spus că „guvernul italian va putea să injecteze în economie toți banii de care are nevoie", potrivit presei italiene, citată de Rador.
Înseamnă că „regulile bugetare normale, cele despre datorii, de exemplu, nu vor fi aplicate în această etapă". Prevederea se alătură noului plan de achiziție al Băncii Centrale Europene. Comisia, după cum a anunțat săptămâna trecută, a pregătit un pachet de măsuri pe care von der Leyen îl definește drept „foarte puternic" și care include și prevederi pentru investiții. Banii din fondurile structurale neutilizate vor fi lăsați în disponibilitatea Italiei. Unsprezece miliarde de euro care vor putea fi investite „în întreprinderi mici și mijlocii, sau pentru șomajul pe termen scurt sau altfel". În plus, Banca Europeană de Investiții va interveni și va oferi „8 miliarde de euro pentru garanții la nivel european pentru împrumuturile pe care IMM-urile le pot utiliza", scrie HotNews.ro.
Von der Leyen subliniază că „niciun stat membru nu poate înfrunta această amenințare singur" și că „trebuie să lucrăm împreună și să ne ajutăm reciproc. Virusul nu are frontiere, iar Uniunea Europeană este mai puternică atunci când manifestăm solidaritate deplină". Obligațiunile coronavirus ar putea fi un mecanism de solidaritate. Președinta Comisiei UE a reiterat că așa-numitele coronavirusbonduri au fost luate în considerare și afirmă că Uniunea Europeană s-a asigurat, de asemenea, că „una dintre cele mai importante companii, care dezvoltă un vaccin împotriva coronavirusului, nu a fost cumpărată de Statele Unite, ci a rămas în Europa". Cum? Oferindu-i 80 de milioane de euro prin Banca Europeană de Investiții.
Însă, solidaritatea se confruntă cu închiderea granițelor a 13 țări din spațiul Schengen. Presată de această problemă, von der Leyen se angajează să nu permită niciodată ca Europa să fie divizată și susține că „piața unică trebuie să fie menținută cât mai operațională și fluidă". Comisia UE, spune von der Leyen, „a pus imediat pe masa negocierilor măsuri pentru introducerea de coridoare preferențiale, dedicate transportului de mărfuri esențiale și a materialelor medicale, dar și pentru a permite economiei să avanseze".
Potrivit președintei Comisiei UE, „astfel de crize ne fac să înțelegem cât de prețioasă este familia europeană. Inamicul este necunoscut, invizibil, oribil, dar am înțeles că, stând împreună, putem înfrunta dificultățile mai bine decât singuri". După părerea președintei von der Leyen, Uniunea Europeană va ieși mai puternică din criză. Și un semn este că, după un moment de dificultate, sentimentul de apartenență a revenit.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!