Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor lansează un set de recomandări pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare vara. Neregulile pot fi sesizate la un call center.
ANSVSA recomandă consumatorilor:
- să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pentru că le oferă garanția unor produse sigure, care au fost obținute în unități autorizate/înregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali/inspectorilor oficiali din cadrul ANSVSA, sunt controlate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă;
- să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri și condiții necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul mașinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor ușor perisabile - carne, pește, ouă, lapte și produse lactate;
- să aleagă alimentele cu atenție, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate);
- să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece;
- să verifice prospețimea în momentul achiziționării - să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistența modificată sau care prezintă mucegai pe suprafață;
- să nu cumpere produse care poartă indicațiile „păstrați la frigider”, „păstrați la rece” sau „păstrați în congelator” și care nu au fost depozitate în condiții de refrigerare sau congelare;
- cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală să fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle, la o temperatură de refrigerare de preferință între 0˚C+4˚C și separat în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18˚C;
- să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider și să le mențină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;
- să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;
- produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;
- să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;
- să spele bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma.
Românii pot sesiza neregulile din domeniul siguranței alimentelor apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon 0800.826.787.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!