Casa lui Patrocle, o asociație pentru protecția animalelor, a publicat pe Facebook imagini cu mai mulți bărbați care au scos dintr-un bârlog patru pui de urs pe care i-au aruncat în zăpadă. Reprezentanții organizației susțin că filmarea a fost făcută în județul Neamț, unde ar lucra unul din bărbați.
„Patru pui de urs scoși brutal din bârlog și aruncați prin zăpadă! Patru indivizi aflați pesemne într-o exploatare forestieră scot puii și-i manipulează brutal pentru a le identifica sexul! În loc să sune la 112 sau să anunțe Ocolul Silvic, sau măcar să aibă reacții de oameni normali - ei fac din asta o distracție pe măsura minților și sufletelor limitate pe care le au”, au scris reprezentanții asociației Casa lui Patrocle - Animal Rescue.
Aceștia precizează că nu se știe ce s-a întâmplat cu puii de urs, dar că cel care a filmat lucrează în județul Neamț, unde ar fi fost făcută și înregistrarea.
„Cel care a filmat lucrează pe taf undeva in județul Neamț și-i cunoaștem identitatea. Iar filmarea este făcută cu siguranță în Neamț. Bănuim că azi (joi-n.r.)”, au mai scris reprezentanții asociației pe rețeaua de socializare. Aceștia au precizat că datele vor fi puse la dispoziția autorităților.
Biologul Adrian Bîlbă a declarat că puii de urs care au fost filmați când erau scoși din bârlogul lor din Neamț sunt separați de mama lor pentru a o descuraja să se mai întoarcă în zona unde are loc exploatarea forestieră, potrivit Digi24.
“Sunt pui de urs foarte mici. O femelă care a depus ponta în apropiere de zona de interes a lucrătorilor forestieri și încearcă să descurajeze revenirea femelei.
Ei scot puii de acolo, după părerea mea, pentru a se asigura că nu mai vine femela să-i protejeze și să le deranjeze lor exploatația sau munca de la locul respectiv. Din păcate, le invadăm habitatele, animalele nu mai au unde să se retragă și se ajunge la astfel de drame în care puii sunt duși la pierzanie prin astfel de separări.
Șansele lor de a fi crescuți la mână sunt minime.
Este un număr mare de urși. În anumite zone sunt nedoriți. Ce să faci când pădurea considerăm că este a noastră și nu a lor, când nu respectăm natura, atunci când ne gândim doar la noi și la interesul nostru economic, la lăcomia noastră.
Nu este normal să ne comportăm astfel și este nesustenabil ca să luăm pădurea doar ca sursă de exploatație forestieră. Asta este ceva pe termen scurt. Într-o bună zi nu vom mai avea nimic, nici aer să respirăm.
Din punct de vedere legal se poate face ceva. Aceste animale sunt protejate, există o legislație specifică și care poate să pedepsească acești oameni.
Oamenii sunt inconștienți, fiindcă cu siguranță se putea rezolva și altfel problema. Luau legătură cu autoritățile în drept care puteau reloca aceste animale”, a afirmat biologul Adrian Bîlbă, la Digi24.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!