Washington a devenit primul stat american unde transformarea cadavrelor umane în compost este legală. Tehnica este considerată un serviciu funerar prietenos cu mediul și a fost testată într-un proiect-pilot.
Compostul este îngrășământ agricol natural, rezultat în urma fermentării lente a resturilor vegetale și animale.
În ultima vreme s-a înregistrat o creștere a cererilor pentru servicii funerare ecologice și pentru alternative mai sustenabile la înmormântările convenționale și incinerare. Transformarea cadavrelor umane în compost este văzută ca una dintre aceste alternative.
Vorbind la o conferință în Seattle, Lynne Carpenter-Boggs, profesor de știință a solului și agricultură sustenabilă la Universitatea de Stat din Washington, a declarat: „Moartea nu este cu siguranță printre elementele cu cel mai mare impact asupra mediului. Însă tot putem căuta alternative”.
O companie vrea să deschidă, anul viitor, primul complex în care cadavrele umane vor fi transformate în compost. Procesul este numit „reducere organică naturală” și constă în transformarea cadavrului în echivalentul a două roabe de compost, în decurs de patru-șase săptămâni.
Cadavrul este plasat într-un container hexagonal din oțel, reutilizabil, împreună cu rumeguș, paie și lucernă. Umiditatea și nivelul de dioxid de carbon, nitrogen și oxigen sunt controlate pentru a crea un sistem de dezvoltare a unor microbi care accelerează procesul de descompunere naturală.
Testele au arătat că trupul este transformat în compost în totalitate, inclusiv oasele și dinții. Testele biologice au arătat că acest compost nu constituie un pericol pentru sănătatea celor din jur, putând fi folosit inclusiv la fertilizarea plantelor în grădină. Procesul folosește o optime din energia cheltuită cu incinerarea.
Spre deosebire de înmormântarea convențională, noua metodă nu folosește substanțe care ajung în pânza freatică și nici metal sau lemn, resurse naturale utilizate pentru sicrie.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!