Dobânzile la creditele ipotecare în lei percepute de cele mai mari zece bănci pornesc de la 4,51% și ajung la 7,8%. Ele nu sunt însă dobânzi efective, ci lor li se mai adaugă costuri și comisioane suplimentare, scrie Ziarul Financiar.
Analiza ia în considerare un credit ipotecar standard de 220.000 de lei, cu dobândă variabilă, fără a se lua în calcul potențialele reduceri de dobândă care survin din conformarea la anumite condiții ale creditorului, precum încasarea veniturilor lunare la banca respectivă.
CEC Bank, cea mai mare bancă a statului român, practică o dobândă de 4,51% la produsul ipotecar de bază, reprezentând cea mai mică dobândă din piață. Aceasta este formată dintr-o marjă fixă a băncii de 2,15% și indicele de referință IRCC care este 2,36% pentru primul trimestru din 2020.
Nivelul dobânzii reper IRCC - indice introdus pe piața românească din mai 2019 - se modifică trimestrial la datele de 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie și 1 octombrie ale anului sau în prima zi lucrătoare imediat următoare zilei de întâi a trimestrului, dacă data de întâi a trimestrului este zi nelucrătoare. Nivelul dobânzii a scăzut la 2,36% în ianuarie, de la 2,66% în T4 2019.
OTP Bank România practică a doua cea mai mică dobândă de pe piața românească în luna ianuarie, de 5,48%, formată din IRCC și o marjă fixă de 3,12%. În cazul creditului ipotecar de achiziții de la OTP, marja poate ajunge și la 5,42%, ceea ce ar duce dobânda la 7,78%.
Banca Transilvania practică o dobândă de 5,61% la creditele standard cu dobândă variabilă, reprezentând IRCC, la care se adaugă o marjă a băncii de 3,25%.
BCR se situează pe locul patru în topul dobânzilor oferite de cele mai mari zece bănci din piață la credite ipotecare standard cu dobândă variabilă, oferind creditul „Casa Mea” cu o dobândă de 5,66%, din care marja băncii este de 3,3%.
Alpha Bank practică o dobândă 5,81%, din care marja fixă a băncii reprezintă 3,45%.
În același timp, Raiffeisen Bank oferă creditul ipotecar „Casa Ta” cu o dobândă de 5,86%, din care marja băncii este de 3,5%.
Pe locul al șaptelea se situează Garanti BBVA, a zecea cea mai mare bancă din sistemul românesc, cu o dobândă de 6,05%, unde marja băncii este de 3,69%.
BRD-Societe Generale, subsidiara locală a grupului francez, practică o dobândă de 6,13%, cu marja fixă a băncii de 3,77%.
Ultimele două poziții în top 10 sunt ocupate de ING Bank și UniCredit Bank, cu dobânzi de 6,61%, respectiv 7,8%. În cazul tuturor băncilor și produselor, dobânda scade în cazul în care clientul se încadrează într-o serie de criterii specifice băncilor sau achiziționează și alte produse.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!