Acum la Digi FM Alice Tudor și Ramon Cotizo CLEAN BANDIT FT DEMI LOVATO - Solo (Beatmix Nou)

Vremea în următoarele două săptămâni. Meteorologii anunță temperaturi extreme și instabilitate atmosferică

Caniculă/ Shutterstock
Caniculă/ Shutterstock

Vremea călduroasă şi instabilitatea atmosferică vor reprezenta caracteristica meteorologică a următoarele două săptămâni (31 iulie - 13 august), perioadă în care regimul pluviometric va fi unul uşor excedentar în majoritatea regiunilor, arată prognoza de specialitate, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, pe parcursul primei săptămâni vor fi alternanţe termice importante, cu zile (1, 3 şi 5 august) caracterizate de vreme călduroasă (temperaturi maxime în medie de 31 - 34 de grade), caniculă în intensificare pe 4 august (în general 35 - 37 de grade) şi zile cu temperaturi mai ponderate, de 27 - 29 de grade. Aceleaşi oscilaţii vor fi şi în privinţa valorilor minime, cu nopţi în care temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade în mare parte a regiunii (4/5 şi 5/6 august), dar şi perioade cu minime de 14 - 16 grade, în medie, potrivit Agerpres

Pentru a doua săptămână, cu precădere la începutul acesteia, sunt estimate valori posibil uşor sub normele lunii august, de 24 - 28 de grade, ziua, şi 12 - 15 grade, noaptea, mediat regional, mai ridicate în jurul datei de 11 august. În primele zile ale intervalului şi din nou spre finalul acestuia, pe spaţii mici se vor semnala averse în general slabe, însă în perioada 5 - 7 august instabilitatea atmosferică se va accentua, iar fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente şi intense, astfel că regimul pluviometric poate fi local uşor excedentar.

Citește și: Ce este „Facekini”, metoda chinezească pentru a te proteja de caniculă

În Crişana, prima săptămână va fi caracterizată de alternanţe termice semnificative, zile foarte calde (3 şi 5 august) şi caniculă în intensificare pe 4 august (când în medie vor fi 35 - 37 de grade) şi zile (în special cea de 2 august) cu temperaturi mai ponderate, de 25 - 28 de grade. Aceleaşi oscilaţii vor fi şi în privinţa valorilor minime, cu nopţi mai calde în care local temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade (4 - 6 august), dar şi perioade cu minime de 14 - 16 grade, în medie.

Pentru a doua săptămână, cu precădere în primele zile, sunt estimate valori uşor sub normele lunii august, respectiv maxime de 24 - 27 de grade şi minime de 11 - 14 grade, mediat regional, posibil mai ridicate în 10 - 11 august. În primele zile ale intervalului şi din nou spre finalul acestuia, pe alocuri se vor semnala averse slabe sau moderate cantitativ, însă în perioada 5 - 7 august instabilitatea atmosferică se va accentua, iar fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente şi intense, astfel că regimul pluviometric poate fi local excedentar.

În Transilvania, în perioada 3 - 6 august, vremea va fi călduroasă, local chiar caniculară (cu precădere pe 4 august), cu valori medii de 32 - 35 de grade, ziua, şi 15 - 18 grade, noaptea (uşor mai mici în zonele depresionare). În restul perioadei de referinţă, temperaturile vor fi mult mai ponderate, cu maxime de 24 - 28 de grade şi minime de 12 - 16 grade, fiind posibile valori (atât maxime, cât şi minime) chiar mai coborâte în intervalul 7 - 8 august. Va ploua local în primele zile şi spre finalul intervalului, iar în perioada 7 - 8 august instabilitatea atmosferică se va accentua, iar fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente şi intense, astfel că local regimul pluviometric va fi excendentar.

Citește și: De ce nu trebuie să faci dușuri reci pe caniculă. Care sunt riscurile pentru sănătate

În Maramureş, din 3 până pe 6 august, vremea va fi călduroasă, cu valori medii diurne de 30 - 32 de grade, chiar mai ridicate în 4 august când în vestul regiunii va fi caniculă, şi nocturne de 16 - 19 grade. În restul intervalului de referinţă, temperaturile vor fi mult mai ponderate, cu maxime de 25 - 28 de grade şi minime de 13 - 16 grade, iar cea de-a doua săptămână este posibil să debuteze cu vreme răcoroasă. Va ploua local în primele zile şi spre finalul intervalului, iar în perioada 5 - 7 august instabilitatea atmosferică se va accentua, iar fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente şi intense, astfel că în ansamblu regimul pluviometric va fi excendentar.

În Moldova, în prima săptămână, valorile termice vor fi în creştere, astfel că, în perioada 3 - 6 august, vremea va fi călduroasă, cu valori medii ale maximelor de 30 - 33 de grade, iar în 4 august local va fi caniculă (35 - 37 de grade). În aceeaşi perioadă vor fi şi minime termice ridicate de 17 - 20 de grade. În restul intervalului de referinţă temperaturile vor fi mult mai ponderate, cu maxime de 25 - 28 de grade şi minime de 14 - 16 grade, fiind posibile valori maxime şi minime chiar mai coborâte, în jurul datei de 8 august. În primele zile, dar şi în perioada 7 - 8 august instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente şi intense, astfel că local, mai ales în nordul regiunii, regimul pluviometric va fi uşor excendentar.

În Dobrogea, în mare parte a intervalului de referinţă, vremea va fi călduroasă în partea continentală a regiunii, unde în perioada 2 - 6 august temperaturile maxime vor fi în medie de 32 - 34 de grade, iar minimele, mediate regional pe toată perioada, vor fi de 17 - 19 grade. O uşoară răcorire a vremii se poate resimţi în jurul datei de 8 august. Pe Litoral, regimul termic al celor două săptămâni va fi unul agreabil, cu valori diurne în medie de 28 - 30 de grade şi nocturne de 20 - 22 de grade. Fenomene de instabilitate atmosferică vor fi la începutul intervalului, apoi în perioada 7 - 8 august şi în jurul datei de 12 august, în special în partea continentală a regiunii, pe Litoral probabilitatea de ploaie fiind în general redusă (averse se vor semnala în noaptea de 31 iulie/1 august şi în prima parte a zilei de 1 august).

Citește și: Restricții rutiere din cauza valului de caniculă. Ce trebuie să știe șoferii

În Muntenia, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a intervalului, cu precădere în zona de câmpie şi se estimează valori diurne de 29 - 32 de grade şi nocturne de 16 - 19 grade, mediat regional, iar în perioada 3 - 6 august local va fi caniculă, în intensificare în data de 4 august (maxime în medie de 34 - 38 de grade). Valori termice mai ponderate, în special în zona deluroasă, vor fi posibile în perioada 7 - 8 august. Fenomene de instabilitate atmosferică vor fi local la începutul intervalului, apoi în perioada 7 - 8 august, iar estimările indică o probabilitate în creştere şi pentru 12 - 13 august.

În Oltenia, vremea se va menţine caldă în cea mai mare parte a intervalului, mai ales în sudul regiunii, cu valori diurne de 29 - 32 de grade şi nocturne de 16 - 20 de grade, mediat regional, iar în perioada 3 - 6 august local va fi caniculă, în intensificare pe 4 august (cu maxime, în medie, de 34 - 38 de grade). Valori termice mai ponderate vor fi posibile în perioada 7 - 8 august, când sunt estimate temperaturi maxime în medie de 27 - 29 de grade. Fenomenele de instabilitate atmosferică vor fi mai frecvente şi mai intense în perioada 6 - 8 august şi vor fi posibile şi la sfârşitul intervalului de referinţă, iar în primele zile aversele se vor semnala pe spaţii mici.

La munte, pe parcursul primei săptămâni, temperaturile vor fi în creştere, vremea devenind foarte caldă în perioada 3 - 6 august, când media maximelor va fi de 22- 28 de grade, iar cea a minimelor de 12 - 16 grade. Estimările prognostice indică o vreme răcoroasă, în special la altitudini mari, în perioada 7 - 8 august. Averse pe arii relativ extinse vor fi la începutul intervalului, iar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat între 5 şi 8 august, la început în masivele vestice, apoi în cea mai mare parte a zonei montane. 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MIX MARATON DE REVELION 2025
Best of Mix Maraton 2025 - 2
Citymagia 2025
Digi FM și Pro FM deschid sezonul festivalurilor WOW cu: Citymagia!
Santorini/ Shutterstock
Zeci de cutremure în jurul insulei greceşti Santorini. Autorităţile...
Crin Antonescu/ Profimedia
Crin Antonescu e candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2025...
Pe aceeași temă
Prognoza meteo pentru luna februarie/ Shutterstock
Prognoza meteo pentru luna februarie. Temperaturile depășesc valorile obişnuite în această...
Water,Drops,Hanging,From,Autumn,Yellow-orange,Leaves,Of,Sumac,.
Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii februarie
Cea mai friguroasă noapte din această iarnă/ Shutterstock
Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Temperatura maximă va fi de 9 grade 
Vreme februarie/ Shutterstock
Cum va fi vremea în luna februarie. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Te-ar putea interesa și
Tree,During,Heavy,Wind
Cod galben de vânt, vineri, în peste jumătate de țară. Sâmbătă, ploi, ninsoare și temperaturi...
Sunset,Or,Sunrise,In,A,Winter,Park,With,Trees,Covered
Când începe să se răcească vremea. Temperaturile din aceste zile sunt cu peste 10 grade mai...
Vreme decembrie/ Shutterstock
Vreme caldă în următoarele zile în toate regiunile ţării, anunță ANM. Din weekend se răceşte...
Cum va fi vremea de Bobotează și Sfântul Ion/ Shutterstock
Cum va fi vremea de Bobotează și Sfântul Ion. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Partenerii noștri
Digi24 O lună de Schengen. Ce au descoperit polițiștii de frontieră după verificarea a 260.000 de persoane
O lună de Schengen. Ce au descoperit polițiștii de frontieră după...
DigiSport MERCATO 2025. Toate transferurile iernii sunt aici! Petru Neagu a plecat de la Dinamo
MERCATO 2025. Toate transferurile iernii sunt aici! Petru Neagu a plecat...
PeRoz Top 11 ținute de la Grammy 2025. Taylor Swift și Shakira, admirate îndelung, soția lui Kanye West, ridicolă
Top 11 ținute de la Grammy 2025. Taylor Swift și Shakira, admirate...
Film Now Un actor cvasinecunoscut, noul preferat pentru a deveni James Bond în locul lui Daniel Craig. E scoțian și are 39 de ani
Un actor cvasinecunoscut, noul preferat pentru a deveni James Bond în...
Digi World 1 din 10 români suferă de diabet. Simptomele pe care le au copiii nediagnosticați încă
1 din 10 români suferă de diabet. Simptomele pe care le au copiii...
Stirile Kanal D Ce se întâmplă cu persoanele care dorm o oră pe timp de zi. Te ajută sau mai rău îți face acest obicei
Ce se întâmplă cu persoanele care dorm o oră pe timp de zi. Te ajută sau...
ProFM Grammy 2025. Șapte momente de neuitat de la gală. Cine sunt artiștii care au stârnit ample controverse (FOTO și VIDEO)
Grammy 2025. Șapte momente de neuitat de la gală. Cine sunt artiștii care...
Digi Life Cât costă să escaladezi vârful Everest, cel mai înalt de pe planetă. Nepalul măreşte taxa pentru străini
Cât costă să escaladezi vârful Everest, cel mai înalt de pe planetă...
Ultimele știri din matinal
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Contele Tibor Kálnoky
Cu ce pleacă Regele Charles din România? Contele Tibor Kálnoky dezvăluie preferințele regale
ana si cezar
Ana Ularu și Cezar Grumăzescu, invitați speciali la matinalul Digi FM: povești, provocări din...
Ultimele știri
Cumpărături/ Shutterstock
Orașul din România care vrea să testeze legumele și fructele vândute în piețe: „Trebuie să...
David Popovici, în instanţă pentru a cere ordin de protecţie după ce un vecin a ameninţat că-i...
Paris,,France,-,Jan,1,,2025:,A,Hand,Holding,A
Premierul danez reafirmă că Groenlanda nu este de vânzare, după ce SUA au început să facă...
elena lasconi
Elena Lasconi, despre Crin Antonescu: "El este cel care nu a lucrat în ultimii 10 ani". Nici...