WWF-România și Outhentic Cycling România au dezvoltat cinci trasee de cicloturism în județul Călărași. Zona aleasă este comuna Ciocănești Dunăre, întrucât aici este un sit protejat Natura 2000, pentru protejarea speciilor de păsări specifice zonelor umede. Suprafața protejată are peste 900 de hectare, fiind numită de vizitatori “o mică deltă”. Se pot vedea aici pelicani, cormorani, rată roșie, stârci cenușii, lisite, lebede, egrete, etc.
Cei de la WWF România au desfășurat proiecte alături de comunitatea locală în ultimii 10 ani, pentru a dezvolta principiile unei vieți durabile. Altfel spus, corectarea relației dintre om și natură, astfel încât ambele părți să beneficieze. Pentru asta s-a implementat o schemă de plăți PES - plăți pentru servicii de mediu: dacă administratorii iau măsuri pentru conservarea biodiversității și pentru creșterea calității apei, atunci ei primesc aceste plăti din fonduri publice, pe care le pot folosi pentru dezvoltarea afacerii.
Există și abordarea privată de creștere a veniturilor în zonă, prin dezvoltarea ecoturismului, capitol la care comuna Ciocănești începe să stea destul de bine, după lansarea a 5 trasee de cicloturism, cu o lungime totală de 550 de km.
Traseele oferă ocazia turiștilor de a admira peisaje specifice zonelor umede și sute de specii de păsări migratoare. Există și o parte culturală, întrucât traseele trec prin sate pitorești, unde meșteșugari tradiționali, precum fierari, dogari, tâmplari sau impletitori, își deschid porțile pentru vizitatori. De văzut în zona și ruinele curții Brâncovenești, Muzeul Civilizației Gumelnița sau Muzeul Dunării de Jos.
Punctul de plecare este fermă piscicolă Ciocănești, care oferă și cazare. De asemenea, sunt disponibile hărți detaliate ale zonei și traseelor, pe care găsești inclusiv meșteșugarii locali. Tot la fermă poți închiria 4 biciclete electrice.
Traseele au fost realizate în cadrul proiectului LENA (Local Economy and Nature Conservation în the Danube Region), cu fonduri europene prin Programul Transnațional Dunărea.
Proiectul își propune formarea unor noi surse de venit sustenabil, având la baza natură, în comunitățile din zonele protejate Natură 2000.
Traseele de bicicletă pot fi consultate aici.
credit foto: Doru Oprisan
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!