Zilele de 6 și 7 ianuarie, sărbătoarea Botezului Domnului şi Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, au fost declarate zile libere de sărbătoare legală în care nu se lucrează, după ce deputații au adoptat miercuri un proiect de lege inițiat de PSD.
Proiectul de lege primise marți raport favorabil din partea Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaților pentru proiectul iniţiat de PSD care prevede ca zilele de 6 şi 7 ianuarie, Sărbătoarea Botezului Domnului şi Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, relatează euronews.ro.
Senatul a adoptat tacit, la începutul acestui an, propunerea legislativă prin care Boboteaza şi Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, sărbătorite anual pe 6 şi 7 ianuarie, sunt declarate zile nelucrătoare.
Citește și: Zile libere 2023. Guvernul a aprobat încă trei zile nelucrătoare pentru bugetari
Parlamentarii PSD au inițiat un proiect de lege la Senat prin care zilele de 6 ianuarie (Bobotează) și 7 ianuarie (Sfântul Ioan Botezătorul) să fie zile libere de la stat, în care nu se lucrează.
În expunerea de motive, inițiatorii legii precizează că, în România, potrivit datelor recensământului din 2022, peste 16 de milioane de români sunt creștin-ortodocși. Mai departe, inițiatorii legii explică importanța celor două sărbători: „Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioșilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă. Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasmă Mare este o rânduială liturgică săvârșită doar de Bobotează.
Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului. Din acest motiv, mai multe ţări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează.”
Citește și: Câte zile libere au românii în 2023. Când pică mini-vacanțele anul viitor
Propunerea legislativă, inițiată de Marcel Ciolacu și Alfred Simonis și semnată de 60 de parlamentari PSD, a fost depusă săptămâna aceasta la Senat.
Câte zile libere au angajații români în 2023
În anul 2023, românii vor avea 15 zile libere legale, din care 12 pică în timpul săptămânii, conform Codului Muncii. Suplimentar, Guvernul a decis ca și zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august să fie libere în 2023, pentru a face punte între weekend și zilele libere legale.
- 1 ianuarie și 2 ianuarie — Anul Nou (duminică și luni)
- 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (marți)
- 14 aprilie — Vinerea Mare
- 16-17 aprilie — Paște ortodox 2023 (duminică și luni)
- 1 mai — Ziua Muncii (pică luni)
- 1 iunie — Ziua Copilului (pică joi)
- 4 iunie și 5 iunie - Rusalii și a doua zi de Rusalii (duminică și luni)
- 15 august — Adormirea Maicii Domnului (marți)
- 30 noiembrie — Sfântul Andrei (joi)
- 1 decembrie — Ziua Națională a României (vineri)
- 25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul (luni și marți)
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!