Azi este ziua internațională a hamburgerului! Știai că mongolii au fost primii care au mancat hamburgeri? În timp ce trupele nomade se pregăteau de lupta, aceștia își făceau și provizii considerabile de mâncare. Pentru a nu rămâne fără resurse în urma luptelor, aceștia plasau carnea sub șa, pentru a se presa, rezultatul fiind un fel de pateu. Acest fel de mâncare a ajuns apoi în Rusia, unde a devenit cunoscut drept "carne tartare".
Din Rusia, preparatul și-a făcut drum până în Germania, unde carnea de porc și de miel erau consumate sub formă de pateu. Aceștia au adus hamburgerul în SUA prin linia navală Hamburg-Amerika. La bord, pasagerii consumau un fel de carne picanta, prăjită în ceapă crocantă și învelită în pesmet.
Un american de vârstă medie consumă 100 de hamburgeri pe an.
Sunt foarte multe variante privind locul unde s-a inventat burgerul în chiflă, însă majoritatea istoricilor acordă "brevetul" lui Oscar Weber Bilby, un fermier din Tulsa, Oklahoma. Hamburgerii serviți de el, la petrecerea de 4 Iulie din 1891, au avut un real succes, servirea lor la aceasta sărbătoare devenind o tradiție.
Cel mai mare hamburger – cu un diametru de trei metri și o greutate de aproape o tonă – a fost preparat în Carlton, Minnesota în septembrie 2012, fiind utilizate 26 de kilograme de bacon și 23 de kilograme de salată verde.
Lanțul McDonald’s vinde cel puțin 75 de hamburgeri în fiecare secundă.
Unul dintre cei mai scumpi hamburgeri preparaţi vreodată este Fleur Burger 5.000, în a cărui compoziţie intră trufe negre, ficat de gâscă și carne de vită de Kobe. Prețul său este de 5.000 de dolari.
Unul din cel mai graşi hamburgeri este oferit de un restaurant din Las Vegas şi conţine 9.982 de calorii.
Hamburgerii vegetarieni nu sunt sănătoşi. Soia utilizată la prepararea lor este prelucrată cu substanțe chimice toxice.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!