Amânarea ratelor cu 9 luni nu reprezintă o soluție pentru românii cu dificultăți financiare, avertizează specialiștii. Cât timp sunt supendate plățile, dobânzile cresc, spune la Digi FM analistul financiar Irina Chițu.
Amintim că Executivul a adoptat, ieri, o ordonanță în acest sens și pot beneficia de amânarea ratelor cei care nu au avut restanțe în ultima jumătate de an.
„Pe perioada de suspendare continuă să se calculeze dobânda. Acum depinde foarte mult unde ești cu creditul. Dacă ești la începutul creditului, atunci dobânzile sunt consistente. La un credit de 250.000 de lei, luat pe 30 de ani, să zicem că după 5 ani îți suspenzi timp de 9 luni, se adună 14.000 de lei dobânzi. Acei 14.000 de lei se adună la soldul rămas după cele 9 luni de suspendare și se aplică din nou o dobândă. E ca și cum ai fi luat un împrumut de 14.000 de lei în plus față de ceea ce ai acum. Dacă între timp mai crește și ROBOR cu vreo 2 puncte procentuale, rata îți crește cu 22%. Adică vei plăti cu vreo 400 de lei în plus rata acelui credit.”, spune Irina Chițu, la Digi FM.
Analistul Irina Chițu spune că există variante mult mai avantajoase decât amânarea ratelor bancare:
„Ți-au crescut cheltuielile, a crescut inflația sau poate ai propriile tale probleme și nu mai poți să plătești mai mult, dar tu vrei să plătești 500-700 de lei. Du-te la bancă și spune acest lucru. Și banca își dorește să primească creditul. Dacă, de exemplu, ai creditul dependent de ROBOR, poate treci pe un credit cu dobândă fixă o perioadă, 5 ani. Sunt câteva sute de lei care se reduc doar prin această refinanțare. Să zicem că nu îți permiți o refinanțare. Măcar treci pe IRCC. Și dacă nu te-ai înțeles cu banca, oricând poți apela online, gratuit, la centrul de soluționare alternativă a litigiilor din domeniul bancar.”
Vezi aici întregul interviu cu analistul financiar Irina Chițu:
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!