Legea prin care se poate amâna plata utilităților pentru cel mult trei luni a trecut de Parlament și va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Firmele vor putea, totodată, să amâne la cerere plata contribuțiilor de asigurări sociale (CAS și CASS).
Există însă câteva condiții:
- Companiile care vor să opteze pentru amânarea contribuțiilor sociale trebuie să aibă activitatea oprită sau veniturile și încasările diminuate cu minim 15% în luna în curs, raportat la media celor două luni anterioare. Plata contribuțiilor sociale pentru cele trei luni se va face eșalonat, în următoarele 12 luni de la încetarea acestei facilități, în proporție de 50% din volumul total scadent;
- O altă condiție prevede păstrarea valabilității contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Amânarea plății facturilor la utilități este posibilă doar dacă cererea e depusă de cineva afectat de măsurile impuse de autorități pe perioada stării de urgență, dacă are activitatea oprită sau venituri și încasări diminuate cu minim 15% în luna în curs față de media ultimelor două luni. Prin utilități se înțelege: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. La expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilități vor plăti sumele scadente eșalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi și penalități de întârziere.
Tot astăzi, Camera Deputaților a adoptat, decizional, proiectul prin care se poate amâna plata ratelor bancare. Beneficiari sunt persoanele fizice care sunt în șomaj tehnic sau total. Scutirea de la plată se aplică pe perioada stării de urgență plus 30 de zile.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!