Regiunea separatistă transnistreană, susţinută de Moscova, a prelungit vineri starea de urgenţă pentru încă o lună, în timp ce se confruntă cu o criză energetică după ce a pierdut accesul la livrările de gaze ruseşti care i-au susţinut economia timp de decenii, relatează Reuters.
Autorităţile separatiste au declarat pe aplicaţia de Telegram că rezidenţii vor avea de vineri cinci ore de întreruperi ale energiei electrice, iar starea de urgenţă va fi în vigoare cel puţin până la 8 februarie.
Întreruperile zilnice de curent vor rămâne la cinci ore şi în timpul weekendului. De asemenea, mai multe fabrici, inclusiv o fabrică de construcţii de maşini din principalul oraş al regiunii, Tiraspol, vor putea funcţiona noaptea, când presiunea asupra reţelei electrice este mai scăzută, relatează News.ro.
Compania Gazprom din Rusia a suspendat exporturile de gaz către Transnistria la 1 ianuarie, invocând datorii neplătite ale Moldovei de 709 milioane de dolari. Moldova contestă această datorie şi spune că Moscova pregăteşte o criză pentru a-i submina guvernul pro-occidental în perspectiva alegerilor parlamentare cruciale din acest an.
Rusia obişnuia să furnizeze gaz Transnistriei prin Ucraina, iar Moscova dă vina pentru criză pe Kiev, care a refuzat să prelungească un acord de tranzit al gazului care a expirat pe 31 decembrie. Moldova, care sprijină Ucraina, afirmă că Moscova ar putea utiliza o rută alternativă pentru a continua livrările, dar refuză acest lucru.
Locuitorii şi întreprinderile din Transnistria, care s-au bazat mult timp exclusiv pe gazul rusesc, se confruntă acum cu întreruperi ale gazului, întreruperi ale alimentării cu energie electrică şi probleme în aprovizionarea cu apă.
Guvernul proeuropean al Moldovei acuză Rusia de crearea artificială a crizei energetice pentru a destabiliza ţara înainte de alegerile parlamentare din această vară. Purtătorul de cuvânt al guvernului central, Daniel Vodă, a declarat că autorităţile au propus mai multe soluţii pentru a ajuta Transnistria „de dragul unui viitor paşnic, stabil şi prosper împreună”.
„Există soluţii, dar autorităţile transnistrene refuză orice dialog şi răspândesc informaţii false, învinuind pe toată lumea, cu excepţia celor care au creat această criză şi au închis robinetul”, a declarat Vodă. „Şantajul energetic organizat de Rusia în Transnistria trebuie să înceteze”, a cerut oficialul de la Chişinău.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Gazprom ar putea furniza gaz Transnistriei printr-o rută alternativă, TurkStream.
Transnistria, ca şi Moscova, dă vina pe Moldova şi Ucraina pentru criza energetică în care a fost scufundată şi neagă că Moldova i-ar fi făcut vreo propunere pentru atenuarea crizei. Un oficial din Transnistria, citat de canalul oficial de ştiri al autorităţilor de la Tiraspol, a declarat miercuri că volumele de stocare a gazelor din regiunea separatistă ar fi suficiente pentru următoarele 24 de zile.
Transnistria, care se învecinează cu Ucraina, găzduieşte încă 1.500 de soldaţi ruşi pe teritoriul său.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!