Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a decedat duminică la Lima, la vârsta de 89 de ani, marcând finalul unei epoci: cea a generaţiei de aur a literaturii latino-americane, al cărei ultim mare reprezentant a fost, informează AFP.
Născut într-o familie aparţinând clasei mijlocii peruane, Mario Vargas Llosa a fost unul dintre marii protagonişti ai ''boom-ului'' literar latino-american al anilor 1960-1970, alături de columbianul Gabriel Garcia Marquez şi argentinianul Julio Cortazar.
''Cu profundă tristeţe anunţăm că tatăl nostru, Mario Vargas Llosa, a decedat azi la Lima, înconjurat de familia sa şi în pace'', a anunţat fiul scriitorului Alvaro într-un mesaj publicat pe reţeaua X, semnat de asemenea de fratele lui, Gonzalo, şi de sora sa, Morgana.
Familia nu a precizat ora sau cauza decesului, dar sănătatea scriitorului era fragilă de la revenirea în capitala peruană în 2024, după ce a părăsit Madridul. În ultimele luni, nu a mai fost văzut în public.
''Plecarea sa a întristat apropiaţii, prietenii şi cititorii din lumea întreagă, dar sperăm că aceştia vor găsi consolare, aşa cum facem şi noi, în faptul că s-a bucurat de o viaţă lungă, diversă şi fructuoasă'', au adăugat copiii scriitorului.
În faţa reşedinţei scriitorului, situată pe malul Oceanului Pacific, în boemul cartier Barranco, un mic grup de persoane s-au strâns în linişte după anunţul morţii sale, ţinând în mâini exemplare din cărţile autorului.
''Nu mi-a venit să cred şi am vrut să vin aproape de casa lui întrucât nu vor să organizeze un priveghi'', a declarat unul dintre cei prezenţi, Gustavo Ruiz, pentru postul de radio RPP.
''Nu va avea loc nicio ceremonie publică'', a anunţat familia scriitorului, care a precizat de asemenea că rămăşiţele vor fi incinerate''. ''Vom proceda în orele şi zilele care vor urma conform instrucţiunilor sale'', a subliniat familia.
''Geniu intelectual''
Într-un mesaj publicat pe platforma X, preşedinta Peru, Dina Boluarte, i-a adus un omagiu scriitorului: ''Geniul său intelectual şi opera sa vastă vor rămâne o moştenire durabilă pentru generaţiile viitoare''.
Preşedintele Guatemalei, Bernardo Arévalo, a spus pe reţeaua X că Llosa este ''marele cronicar al Americii hispanice şi un interpret perspicace al drumurilor şi destinelor sale''.
''Mario Vargas Llosa a murit, un Maestru printre Maeştrii. Ne-a lăsat opera sa, admiraţia şi exemplul. Ne-a lăsat o voce pe care s-o urmăm în viitor'', a reacţionat fostul preşedintele columbian Alvaro Uribe pe aceeaşi reţea.
Scriitorul peruan Alfredo Bryce Echenique, autorul romanului ''Un mundo para Julius'' şi prieten al lui Mario Vargas Llosa, a declarat pentru postul de radio RPP că moartea scriitorului reprezintă ''un doliu pentru Peru întrucât nimeni nu ne-a reprezentat în lume mai mult decât a făcut-o el, prin opera sa în general, prin tenacitatea, puritatea şi imensitatea sa."
Născut în oraşul Arequipa pe 28 martie 1936, Mario Vargas Llosa şi-a petrecut ultimele luni înconjurat de familie, departe de evenimentele publice.
Cu câteva zile înainte să împlinească vârsta de 89 de ani, a apărut într-o serie de trei fotografii realizate în locurile unde a scris romanele ''Cinco Esquinas'' (2016) şi ''Le Dedico Mi Silencio'' (2023).
Nu era pentru prima dată când fiul lui distribuia fotografii cu el în locuri din capitală care i-au servit drept sursă de inspiraţie pentru a-şi scrie unele dintre romanele emblematice.
Sănătatea lui Vargas Llosa s-a deteriorat considerabil începând din 2023, când, în luna iunie, a fost spitalizat din cauza unei infecţii COVID-19, pe când trăia în Spania, ţară a cărei cetăţenie o obţinuse în 1993.
Apreciat pentru modalitatea în care descrie realităţile sociale, autorul unor capodopere precum ''La ciudad y los perros'' (1966), ''Conversación en La Catedral'' (1975), a fost totodată criticat în mediile intelectuale sud-americane pentru punctele sale de vedere conservatoare.
Tradus în peste 30 de limbi, autorul, care a trăit mai mulţi ani la Paris, a fost primul scriitor străin inclus încă din timpul vieţii în prestigioasa colecţie franceză Pléiade în 2016. A fost ales membru în Academia franceză în 2021, transmite Agerpres.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!