Aproximativ 3.500 de copii au murit sau au dispărut în ultimii zece ani - unul pe zi - în încercarea de a traversa Mediterana centrală între Africa de Nord şi Italia, potrivit unui raport publicat marţi de UNICEF, citat de AFP.
UNICEF a făcut această estimare bazându-se pe proporţia de copii dintre migranţii ajunşi pe pământ european pe această rută de migraţie - unul din şase -, raportat la cei 20.800 de migranţi care au murit sau au dispărut în ultimii zece ani.
Numărul rezultat ar putea fi însă o subestimare, deoarece multe naufragii trec neobservate, din cauza lipsei de supravieţuitori care să depună mărturie.
Mai mult, şapte din zece copii călătoresc singuri, fără părinţii lor, potrivit Fondului Naţiunilor Unite pentru copii.
"Mulţi copii care încearcă să traverseze Mediterana centrală fug de război, conflicte, violenţă şi sărăcie", se arată în raport, care precizează că "mai mult de jumătate dintre copiii şi tinerii chestionaţi au raportat că s-au confruntat cu violenţă fizică, iar o treime au fost deţinuţi împotriva voinţei lor".
"Guvernele trebuie să protejeze drepturile şi interesul superior al copiilor (...). Drepturile consacrate prin Convenţia cu privire la drepturile copilului nu se opresc la graniţe sau ţărmuri; îi însoţesc pe copii pe măsură ce le traversează", a declarat Regina De Dominicis, înaltă responsabilă a UNICEF, citată în raport.
Agenţia ONU notează că, deşi adoptarea Pactului european privind migraţia şi azilul, care urmează să intre în vigoare la jumătatea anului 2026, "ar putea ajuta la o mai bună organizare a gestionării migraţiei, acesta trebuie implementat cu respectarea deplină a obligaţiilor legale de a proteja interesul superior al copilului".
UNICEF solicită, de asemenea, îmbunătăţirea operaţiunilor de căutare şi salvare pe mare ţinând cont de nevoile specifice ale copiilor.
"La sosire, fiecare copil trebuie să beneficieze imediat de reprezentare legală şi măsuri puternice de protecţie. Măsurile de restrângere a deplasărilor nu trebuie să permită niciodată reţinerea unui copil într-un centru de detenţie, nici în timpul procedurilor de control, de trecere a frontierei, de azil sau de returnare", conchide UNICEF, informează Agerpres.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!