Cei Doi Matinali și Jumătate i-au provocat pe ascultătorii Digi FM să intre în direct în matinal și să vorbească despre bullying-ul în școli. Discuția a pornit de la faptul că un elev în vârstă de 15 ani a bătut şi umilit doi colegi cu cerinţe educaţionale speciale, în toaleta Colegiului Tehnic "Dumitru Mangeron" din municipiul Bacău.
Cu o săptămână în urmă, elevul agresor a a muşcat un coleg de clasă, motiv pentru care a fost sancţionat cu scăderea cu două puncte a notei la purtare, cu avertisment și a fost pus să promită că nu se va mai întâmpla acest lucru.
Astfel, pe rând, Beatrice Ghiciov, Bogdan Ciuclaru și Bogdan Miu au vorbit cu un consilier școlar, profesori, dar și un tată al unui băiat considerat agresiv. Aceștia au identificat mai multe probleme care duc la fenomenul acesta periculos de bullying.
„Elevul respectiv a fost pus să promită. Este singurul lucru pe care școala poate să îl facă. În condițiile legale actuale, școala nu poate să exmatriculeze, școala nu poate să facă nici măcar mustrare în fața clasei. Profesorii sunt legați de mâini și de picioare”, spune Andrei din Târgoviște, profesor.
„Cheia este triunghiul acesta format dintre școală, copil și familie. Cazurile cu care lucram implicau neapărat și părinții. Unitatea școlară nu poate obliga părinții să participe la ședințele de consiliere, dar consilierul, prin abilitățile sale, poate determina familia să ia parte la acest proces. În fiecare școală există anumite sancțiuni. Toate aceste măsuri ar trebui aplicate fără excepție.”, afirmă un ascultător anonim, consilier școlar.
„Chiar consider că aceasta este cea mai mare problemă a învățământului, la momentul actual. Faptul că elevul poate acționa în orice mod dorește știind că la final va fi iertat. Nu există sancțiuni reale. El se întoarce a doua zi și face la fel. Nu există pedepse. Tu nu ai pârghiile reale pentru a-l stopa efectiv. La nivel de vorbe toți suntem foarte buni, dar la fapte ce facem? Copiii din ziua de azi sunt copii de porțelan, nu-i poate atinge nimeni. Nu mă refer la violență verbală. Copilul nu mai are limite, poate să facă orice, nu mai are un respect față de niște principii reale cu care noi am crescut”, a povestit Claudia din Cluj Napoca, profesoară.
„Copilul meu a fost considerat agresiv. Am fost, am participat la consiliere foarte mulți ani și chiar și la școală a fost consiliat de psihologul școlii. Este în clasa a 6-a. Probabil că a înțeles. Eu nu i-am spus niciodată `mergi și un lucru unui alt copil`”, ne-a povestit Daniel din Brașov, care consideră că și copiii care stau și se uită, filmează un caz de bullying sunt la fel de vinovați ca agresorul.
Poți asculta aici întreaga intervenție de la Doi Matinali și Jumătate:
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!