Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța voia să cumpere pernă pneumatică încă de anul trecut. A renunțat însă la măsură din lipsă de bani în contextul pandemiei de coronavirus. Informația a fost dezvăluită la Digi FM de directorul unei firme care vinde astfel de perne de salvare.
Precizarea lui Marian Radu vine în urma incendiului de la Constanța, în care o femeie a murit după ce a căzut de la balcon în încercarea de a se salva. Scara de intervenție la înălțime a ajuns prea târziu, arată raportul IGSU:
„La începutul verii trecute ISU Constanța ne-a solicitat să mergem la dumnealor, să facem o prezentare și să demareze pregătirea unei astfel de achiziții, menționându-se că achiziția se face prin consiliul județean. Ulterior, mi s-a comunicat că din cauza pandemiei au fost alte priorități pentru dirijarea banilor și că se discută pentru introducerea acestei achiziții în cursul anului 2021. În luna ianuarie am sunat, mi-au spus că nu se știe pentru că nu avem nici buget și nu știm când o să apară bugetul.”, a povestit Marian Radu, la Digi FM.
Perna pneumatică putea fi folosită în incendiul de la Constanța doar dacă terenul din jurul blocului era curățat de arbuști. O spune la Digi FM patronul unei firme care vinde astfel de perne de salvare.
Marian Radu contrazice însă autoritățile și spune că acestea pot fi umflate în doar 90 de secunde și folosită în cel mult 5 minute dacă pompierii sunt instruiți în folosirea lor. Reacția vine după ce în raportul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență se precizează că perna poate fi folosită doar în mod cu totul excepţional. Doar patru inspecorate județene au în dotare astfel de perne, mai spune patronul firmei:
„Din ce am văzut la televizor, în jur erau niște arbuști, niște copaci, niște grilaje de metal. Pentru a monta o astfel de pernă, locul nu trebuie să fie absolut curat. Poate să fie montată peste niște buturugi, să zicem. La 15-20 cm înălțime pot să fie crengi, poate să fie sticlă spartă. Dar peste tufișuri nu poate fi pusă. 90 de secunde pentru umflare. Din momentul în care ajungi la locul intervenției, durează cam 5 minute, operată de șase pompieri și poate să se sară pe ea.”, spune Marian Radu.
Patronul firmei care vinde perne pneumatice mai susține că pernele pot fi folosite și pentru salvarea unor persoane care cad de la înălțimi mari, chiar și de la 60 de metri. IGSU menționează însă că persoana aflată în pericol trebuie să fie cooperantă, iar saltul în gol să reprezinte o acţiune voluntară.
„Eu vă pot spune ce există în alte țări. Fabricantul pernei de salvare de la înălțime, care este cea mai mare și cea mai performantă din lume la momentul ăsta și se folosește inclusiv în Statele Unite, spune în felul următor: o persoană care cade de la etajul 20, deci 60 de metri, nu se strivește de sol în momentul în care vine în contact cu echipamentul de salvare. Poate să își scrântească o mână, un picior, pentru că se presupune că cel care sare în disperare de cauză, nu știe să cadă. Nu va avea traumatisme la acest impact.”, a mai declarat Marian Radu, directorul firmei de perne pneumatice.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!