E gata primul spital construit de la zero din Moldova! Fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, și Paula Herlo au fost invitate la Matinalii Digi FM pentru a povesti despre acest mare proiect.
„Am scos un timp bun, ca să zic așa. 26 de săptămâni, timp în care s-a ridicat spitalul ăsta, de la zero. 26 de săptămâni în care s-a muncit din greu, chiar dacă vremea nu a fost cea mai bună. Așa că da, merită fetele de la Dăruiește Viață medalia de aur din plin.”, spune Paula Herlo.
Carmen Uscatu a explicat de ce a fost nevoie de construirea unui spital în Piatra Neamț.
„La acest moment, spitalul județean Piatra Neamț nu avea o secție de terapie intensivă funcțională. Funcționa în secția de ginecologie această secție de terapie intensivă. Practic, o improvizație. O secție de terapie intensivă este inima spitalului.”, spune Carmen Uscatu.
Paula Herlo spune că a observat o anumită reticență a oamenilor din Moldova cu privire la construirea acestui spital, dar are și o explicație pentru acest lucru:
„Autoritățile au eșuat în acești 30 de ani în a le câștiga încrederea. Autoritățile nu au făcut mare lucru pentru oamenii din Moldova. Și ca să îți dau un exemplu, vorbim despre spitalul de la Lețcani, construit cu 13 milioane de euro. El a funcționat doar trei luni pentru că ploua în el, nu era funcțional. A fost închis pentru că a fost construit foarte, foarte prost. Așadar, 13 milioane de euro din banii ieșenilor și ai nemțenilor stau blocați într-un spital complet nefuncțional. Cred că acest spital modular de la Piatra Neamț este începutul unui parteneriat între societatea civilă și oamenii din Moldova, pentru că acolo unde statul eșuează, e loc să facem noi, să demonstrăm noi că se poate.”
Oana Gheorghiu a fost întrebată de Matinalii Digi FM dacă a existat vreo implicare din partea statului în acest proiect.
„La predarea spitalului nu a fost prezent niciun politician și asta a fost o dorință a noastră. Nu am vrut să avem de-a face cu politicieni pentru că este un spital construit de oameni, din donații și sponsorizări și nu era cazul ca vreun politician să își asume vreun rol. Trebuie să spun că am colaborat foarte bine cu managementul Spitalului Județean Piatra Neamț, cu DSP Neamț și ISU Neamț, au fost încă de la început implicați în proiect.”, a precizat Oana Gheorgiu.
Spitalul modular cu 17 paturi de Terapie Intensivă care va înlocui secția ATI de la Piatra Neamț, distrusă în incendiul din noiembrie anul trecut, în care au murit 10 pacienți COVID, a fost finalizat și predat marți de Asociația Dăruiește Viață spitalului județean. Spitalul a costat 2,7 milioane de euro și a fost construit din donații și sponsorizări. Strângerea de fonduri a început în decembrie 2020, după incendiu.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!