Doi polonezi au fost uciși după prăbușirea rachetei de fabricație rusească într-o localitate aflată în apropiere de granița cu Ucraina. Politologul Cristian Pârvulescu a explicat, la Doi Matinali și Jumătate, ce înseamnă activarea articolului 4, cerută de Polonia, dar și care sunt scenariile posibile în legătură cu acest incident.
„În acest moment încă se deliberează. În sensul că încă nu există o poziție oficială privind racheta. Niciodată nu s-a vorbit serios despre articolul 5, nici aseară. Pentru că părea să fie vorba despre un accident, chiar dacă ar fi fost o rachetă rusească. Nu s-a exclus nici aseară faptul că putea să fie o rachetă de interceptare ucraineană sau o rachetă deviată.
Orice ar fi fost, faptul că polonezii au cerut activarea articolului 4, care înseamnă consultări. Este un semnal puternic care se transmite către Rusia. Pentru că orice ar fi fost, din cauza atacurilor aeriene de ieri ale Rusiei s-a ajuns la un asemenea incident. Pentru moment, ucrainenii nu recunosc că ar fi vorba despre o rachetă care le-ar aparține. Am văzut declarațiile destul de neclare ale președintelui Biden, care spunea că verificarea traiectoriei indică faptul că nu este o rachetă care vine de pe teritoriul Rusiei. Deci e mai probabil să vină de pe teritoriul Ucrainei.
Citește și Florin Negruțiu, despre reacțiile privind prăbușirea rachetei în Polonia: Ne aruncăm ca râma în piatră fără să avem toate datele la dispoziție
Cei șapte mari ai NATO sunt în Bali. De altfel, ieri, Vladimir Putin le-a transmis un răspuns liderilor de la Bali pentru că nu a putut să meargă acolo căci era prea puțin important și, pentru o personalitate mondială, a fi în trena lui Biden și a lui Xi Jinping era imposibil. Răspunsul său a fost clar: a bombardat așa cum nu a mai făcut niciodată Ucraina, atât de grav încât Moldova a avut curent electric întrerupt. Curent electric care este transmis din România, dar prin Transnistria. Ceea ce arată că nici asigurările pe care le-am dat până acum moldovenilor că îi vom ajuta, nu pot să funcționeze în condiții de război. Este un incident care încă nu a fost finalizat, nu va duce la escaladarea conflictului. Dar va obliga statele NATO să dea un răspuns clar și coerent, pentru că astfel de atacuri care produc accidente s-ar putea să mai fie.”, spune Cristian Pârvulescu.
Vezi aici întreaga analiză a politologului:
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!