Salvatorii români trimiși în Turcia nu renunță la misiunea de căutare printre dărâmături, chiar dacă șansele de a mai găsi supraviețuitori sunt tot mai mici.
Ieri, aceștia au scos de sub dărâmături un tânăr în vârstă de 35 de ani, care a stat blocat aproape 150 de ore.
Însă, în ultimele zile, misiunile echipelor românești s-au rezumat mai mult la recunoaștere, afirmă la Matinalii Digi FM locotenentul Bogdan Toma, membru al echipei de salvare a Departamentului pentru Situații de Urgență.
„A fost primită în primă fază o echipă formată din 59 de pompieri și, ulterior, a fost primită și cea de-a doua echipă. Ne pregătim pentru eventuale solicitări pe care le așteptăm din partea autorităților turce pentru a merge si a efectua recunoaștere. În ultimele zile, misiunile noastre în Turcia s-au rezumat doar, din nefericire, la misiuni de recunoaștere.”, a declarat acesta.
Bogdan Toma explică și ce înseamnă aceste misiuni de recunoaștere:
„A fost creată o celulă de criză care a împărțit practic harta acestui oraș în anumite zone de intervenție. Și ni se alocă o zonă de intervenție, echipa merge în acea zonă de intervenție și verifică clădire cu clădire, clădire cu clădire, să vadă dacă mai sunt supraviețuitori. Totodată, ne bazăm și pe sprijinul localnicilor care ne mai indică posibilitatea existenței unor persoane în anumite dărâmături. Și mergem acolo unde ni se indică și facem operațiunile specifice de căutare.”
Prima intervenție a românilor de săptămâna trecută a fost cea mai dificilă și emoționantă.
Bogdan Toma spune la Matinalii Digi FM că una dintre persoanele salvate atunci colaborează în România cu o asociație care îi sprijină pe copiii vulnerabili.
„Bărbatul cu casca roşie”. Aşa a fost numit Bogdan Toma de fratele primei victime scoase de sub dărâmături.
„Alături de noi a stat în permanență fratele bărbatului salvat și ne-a spus și nouă că persoana pe care tocmai am reușit să salvăm a fost în România unde a lucrat la o asociație umanitară. Casca Roșie este întreaga echipă. Eu am fost prima persoană care i-a ieșit în cale și după ce s-a reușit extragerea rudelor dintre dărâmături în viață pe mine m-a îmbrățișat și ne-a mulțumit nouă, întregii echipe.
După ce operațiunea de intervenție a continuat și am mutat elemente de dărâmături din zona respectivă am mai observat o mână care mișca și ne-am dat seama că există posibilitatea să fie și cea de-a doua persoană. După șapte ore, cu ajutorul echipamentelor noastre dar și cu buldo-excavatorul și cu macaraua am reușit extragerea celor două persoane. Le-am găsit îmbrățișate și cu copilul între ele, cel mai probabil din dorința de a-l proteja. A fost o imagine pe care n-o să o pot uita.”, a mai spus Bogdan Toma.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!