Ziua internaţională a copilului este sărbătorită în aproximativ un sfert din mapamond la 1 iunie. Prima "Conferinţă mondială pentru bunăstarea copiilor" a avut loc la Geneva, Elveţia, în 1925, când această sărbătoare a fost marcată pentru prima dată.
Data de 1 iunie este folosită de multe ţări din fosta zonă de influenţă sovietică, "Ziua Internaţională pentru Protecţia Copilului" fiind instituită la 1 iunie 1950, în urma congresului Federaţiei Internaţionale Democratice a Femeilor de la Moscova, care a avut loc în 1949, relatează Agerpres.
Odată cu instituirea Zilei mondiale a copilului, statele membre ONU au recunoscut copiilor, indiferent de rasă, culoare, sex, religie şi origine naţională sau socială, dreptul la afecţiune, iubire, înţelegere, hrană adecvată, îngrijire medicală, educaţie gratuită, protecţie împotriva tuturor formelor de exploatare şi la creştere într-un climat de pace universală şi de fraternitate.
Multe ţări au stabilit o Zi a copilului, dar aceasta nu este, de regulă, sărbătoare legală. De exemplu, unele ţări celebrează Ziua Copilului pe data de 20 noiembrie ca Ziua Universală a Copilului. Această zi a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite în 1954 şi îşi propune să promoveze bunăstarea copiilor din întreaga lume.
În prezent, în lume există aproximativ 2 miliarde de copii cu vârsta cuprinsă între zero şi 14 ani, potrivit https://worldpopulationreview.com/. Conform statisticilor oficiale ale ONU, în lume sunt aproximativ 2,6 miliarde de minori, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din populaţie. Această populaţie este încadrată la categoria "copii" conform clasificării oficiale. Cu toate acestea, având în vedere dificultatea de a accesa educaţia, iniţierea sexuală timpurie şi abuzul psihologic în familii, problemele generaţiei Z nu sunt de obicei cele ale "copiilor". Astfel, prima zi de vară aduce în atenţia tuturor protejarea intereselor copiilor, subliniază pagina https://knowinsiders.com/.
La 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care a fost modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 iunie - Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, din 2017, în România, ziua de 1 iunie este nelucrătoare.
Initiaţiva legislativă, înaintată de senatoarea Rozalia Biro şi de deputata Claudia Boghicevici, împreună cu un grup format din 84 de parlamentari din toate partidele politice, a făcut parte din campania ce a avut ca scop îmbunătăţirea relaţiei părinte-copil. Campania a fost derulată de grupul de iniţiativă format din Itsy Bitsy FM împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), lideri de opinie - Andreea Marin, Virgil Ianţu şi Tily Niculae -, specialişti psihologi, asociaţii de părinţi.
"Ne bucură semnul pozitiv pe care îl dă societăţii votul de astăzi (n.red. - 18 octombrie 2016). Nu pot decât să sper că vorbim doar de un început, că vom pune umărul împreună - societatea civilă, autorităţile, liderii de opinie, companiile - să facem cât mai multe acţiuni în sprijinul copiilor şi părinţilor, pentru familii din ce în ce mai sănătoase din toate punctele de vedere", declara Gabriela Coman, preşedinta ANPDCA, conform www.itsybitsy.ro.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!