Este o chestiune de câteva săptămâni până când Statele Unite vor şti dacă Rusia este serioasă în ceea ce priveşte pacea cu Ucraina, a declarat vineri secretarul de stat american Marco Rubio, după ce aliaţii europeni au acuzat Moscova că trage de timp cu privire la apelul administraţiei Trump pentru o încetare a focului, relatează Reuters.
„Vom şti destul de curând, e o chestiune de săptămâni, nu de luni, dacă Rusia este serioasă în privinţa păcii sau nu. Sper că este”, a declarat Rubio la finalul unei reuniuni NATO de două zile care a avut loc la Bruxelles, potrivit News.ro.
„Dacă se tergiversează lucrurile, preşedintele Trump nu va cădea în capcana unor discuţii interminabile despre negocieri”, a mai spus Rubio. „Verificăm pentru a vedea dacă ruşii sunt interesaţi de pace. Acţiunile lor - nu cuvintele, ci acţiunile lor - vor spune dacă sunt serioşi sau nu, iar noi intenţionăm să aflăm acest lucru cât mai curând posibil”, a punctat vocea diplomaţiei americane.
Întrebat dacă miniştrii au primit asigurări de la Rubio că Washingtonul nu va face concesii Rusiei - care ar fi rele pentru interesele europene -, ministrul norvegian de externe Espen Barth Eide a declarat pentru Reuters: „Am simţit că în sală a existat un acord larg cu privire la unde sunt liniile roşii”.
La aceeaşi întrebare, un diplomat european de rang înalt a declarat: „Aş spune că el (Rubio) a spus toate lucrurile corecte. Dar problema este dacă mai există suficientă încredere între SUA şi aliaţii săi”.
Presiuni europene
Preşedintele american Donald Trump, care a promis să pună capăt rapid războiului intrat deja în al patrulea an, a declarat că îl crede pe omologul său rus, Vladimir Putin, când spune că vrea să facă pace. Însă surse au declarat pentru Reuters că, în ultimele zile, Casa Albă a devenit neîncrezătoare în intenţiile lui Putin, deşi Trump continuă să semnaleze public convingerea sa că Putin doreşte să pună capăt războiului.
În martie, Moscova a respins o propunere a SUA pentru o încetare completă a focului timp de 30 de zile, după ce Ucraina declarase că ar fi de acord. Părţile beligerante au convenit apoi asupra unui armistiţiu limitat în ceea ce priveşte atacurile asupra infrastructurii energetice a celeilalte părţi, dar ambele tabere se acuză deja că au încălcat înţelegerea.
Aliaţii europeni doresc ca Washingtonul să ceară Moscovei să demonstreze că este serioasă prin semnarea unei încetări a focului, unii sugerând că ar trebui stabilit un termen-limită explicit pentru aceasta. Moscova „datorează un răspuns Statelor Unite”, care au „depus eforturi intense pentru a media şi au venit cu o propunere de încetare a focului”, a declarat ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot.
Ministrul britanic de externe, David Lammy, a declarat că Putin continuă să fie ambiguu şi să tragă de timp. „Ar putea accepta o încetare a focului acum, dar continuă să bombardeze Ucraina, populaţia sa civilă, rezervele sale de energie. Te vedem, Vladimir Putin, ştim ce faci”, a spus Lammy.
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că discuţiile lui Putin despre negocieri nu au fost „nimic altceva decât promisiuni goale” şi că liderul rus „mizează pe timp, ridicând mereu noi condiţii”.
Miniştrii de externe ai Canadei şi Estoniei s-au numărat printre cei care au solicitat termene limită pentru ca Rusia să accepte o încetare a focului.
Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a declarat joi seara că nu a existat neapărat un consens cu privire la un calendar pentru creşterea presiunii asupra Rusiei, dar a existat o recunoaştere de tipul „cu cât mai repede, cu atât mai bine”.
„A existat un consens că Rusia trebuie să facă mai mult, că Rusia ar trebui să fie de acord cu o încetare a focului”, a menţionat oficialul american.
Încrederea europeană în SUA ca protector suprem al continentului împotriva oricărui atac din partea Rusiei a fost grav zdruncinată de apropierea lui Trump de Moscova şi de presiunile pe care le-a făcut asupra Kievului pentru a renunţa la luptă. Un diplomat de rang înalt al NATO a declarat că există o nelinişte în rândul europenilor că nu au fost încă implicaţi în negocierile al căror rezultat „va determina situaţia de securitate din Europa pentru următoarele decenii”.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!