Polițiștii au reținut 16 persoane care făceau parte din gruparea care aducea în România pește stricat. Toți suspecții vor fi prezentați Tribunalului Constanța, cu propunere de arestare preventivă.
Membrii grupului sunt bănuiți de evaziune fiscală, comercializare de produse alterate, fals în înscrisuri sub semnătura privată, uz de fals, deținere/transport/comercializare de pește fără documente legale, fapte comise pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franței, Ungariei, Portugaliei și României.
La mijlocul lunii mai, polițiștii români și cei din țările vizate au pus în aplicare 169 de mandate de percheziție domiciliară. În România, au fost desfășurate 115 percheziții, la care au participat și reprezentanți ai poliției spaniole. Alte 26 de percheziții au fost efectuate în Italia, 9 în Spania, 9 în Franța și 10 în Ungaria, la care au participat și polițiști români.
Formată din sute de persoane (români, francezi, italieni și maghiari), gruparea ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peștelui, din afara țării, pentru transport și, ulterior, comercializarea lui în România. Ea acționa pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcție de obiectul de activitate (braconaj piscicol / transport marfă / comercializare etc.).
Peștii erau obținuți din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei și Franței, unde pescuitul era interzis din cauză că era impropriu consumului.
Marfa era depozitată și transportată fără autorizație sanitar-veterinară și ajungea în România pe baza unor documente falsificate.
30 de tone de pește stricat au fost oprite de la vânzare, în România.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!