Administratorul unei societăţi de mobilă din Beiuş, judeţul Bihor, este acuzat că ar fi reţinut angajaţilor contribuţiile sociale, de sănătate şi impozitul pe veniturile salariale şi nu le-ar fi virat la bugetul de stat. De asemenea, bărbatul ar fi înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive pentru a se sustrage plăţii taxelor către stat, prejudiciul total depăşind 850.000 de lei.
Poliţişti ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, au făcut trei percheziţii domiciliare la sediul şi la punctul de lucru al unei societăţi comerciale din Beiuş, judeţul Bihor, precum şi la locuinţa unui bărbat de 59 de ani, reprezentantul de drept al societăţii, informează Poliţia Română.
Potrivit sursei citate, dosarul vizează infracţiuni privind reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul legal, a impozitelor şi/sau contribuţiilor datorate bugetului de stat, în formă continuată, precum şi infracţiunea de evaziune fiscală.
Poliţiştii au stabilit, în urma cercetărilor, că, în perioada martie 2022 - august 2023, reprezentantul societăţii comerciale, cu sediul în municipiul Beiuş, judeţul Bihor, care ar avea ca obiect de activitatea de producţie de mobilă, ar fi reţinut obligaţiile fiscale cu stopaj la sursă, respectiv contribuţia de asigurări sociale, contribuţia pentru asigurări de sănătate şi impozitul pe veniturile din salarii, datorate de către societate şi nu le-ar fi virat la bugetul de stat, în maximum 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege.
Prejudiciul cauzat astfel bugetului consolidat al statului este de aproximativ 600.000 de lei, susţin anchetatorii.
Evaziune fiscală
De asemenea, cercetările efectuate în acelaşi dosar penal faţă de societatea comercială administrată de bărbatul de 59 de ani vizează şi infracţiunea de evaziune fiscală.
„În noiembrie 2022, în calitate de administrator al aceleiaşi societăţi, bărbatul ar fi înregistrat, în evidenţele contabile ale societăţii, cheltuieli fictive, reprezentând chirii, în valoare de 245.181 de lei, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului, cauzând astfel un prejudiciu de aproximativ 65.000 de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. Totodată, în perioada iunie 2022 – aprilie 2023, în calitate de administrator al societăţii comerciale, bărbatul ar fi omis să înregistreze, în tot sau în parte, în evidenţele contabile ale societăţii, operaţiunile comerciale derulate cu clienţi, persoane juridice, în valoare de aproximativ 1.000.000 de lei, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului, cauzând astfel un prejudiciu de aproximativ 190.000 de lei, reprezentând TVA”, se arată în comunicatul de presă citat.
Potrivit Poliţiei Române, prejudiciul total, estimat, până în acest moment al cercetărilor, cauzat bugetului de stat este de aproximativ 855.000 de lei, reprezentând TVA, impozit pe profit şi contribuţii cu stopaj la sursă. În contul prejudiciului, au fost recuperaţi aproximativ 230.000 de lei, ca urmare a plăţilor efectuate de către bărbat, la bugetul de stat.
Au fost ridicate documente financiar-contabile
De asemenea, la data de 23 octombrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au pus în aplicare trei ordonanţe de ridicare de documente financiar contabile, pentru stabilirea şi probarea întregii eventuale activităţi infracţionale a societăţii în cauză.
Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor continuă cercetările sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru documentarea întregii eventuale activităţi infracţionale a celui în cauză şi pentru recuperarea integrală a prejudiciului cauzat.
Poliţiştii mai precizează că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!