Creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc pe 6 august Schimbarea la Față a Domnului. Praznicul împărătesc amintește minunea pe care Iisus o face asupra lui însuși. Apostolii Mântuitorului, aflați pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său.
Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos este prin excelență sărbătoarea îndumnezeirii firii omenești și a participării trupului trecător la bunătățile veșnice.
Pe 6 august este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox
Sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului datează de la începutul secolului al IV-lea, atunci când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe muntele Tabor. În documente, sărbătoarea începe să fie menționată din prima jumătate a secolului al V-lea, iar mai târziu s-a generalizat odată cu hotărârea luată de Papa Calist III. În calendar ortodox 2024, ziua este însemnată cu cruce roșie pe data de 6 august.
Pe muntele Tabor, pe când Iisus se ruga, apostolii, moleșiți de somn, tresar deodată la o priveliște nemaivăzută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, fața Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe ca zăpada. Dar, imediat, au parte de un lucru și mai neobișnuit: în această lumină, doi bărbați stau de vorbă cu Iisus despre patima și moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise și Ilie. Semnificația tainică a acestei sărbători este vederea lui Dumnezeu și transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se îndumnezei încă din viața aceasta.
Aceasta a fost prima minune a Mântuitorului asupra Sa, prin care Și-a arătat slava dumnezeiască înaintea apostolilor: „Și după șase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru și pe Iacov și pe Ioan, fratele lui, și i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Și S-a schimbat la față, înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 1-2).
Biserica a rânduit ca, de sărbătoarea Schimbării la Față, să se facă dezlegare la pește pentru bucuria praznicului, ce are loc în timpul postului Sfintei Marii.
Ce înseamnă Schimbarea la Față a Domnului
Schimbarea la Faţă a Domnului se prăznuieşte în fiecare an pe 6 august. Spunem asta pentru că Schimbarea la Faţă a Domnului deschide, practic, seria de sărbători religioase importante din luna august. Este urmată de Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august, şi de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, pe 29 august.
În Sfânta Scriptură, Schimbarea la Față a Domnului ne este descrisă ca fiind momentul când Iisus Hristos s-a apropiat de Sfinții Petru, Iacov și Ioan, pe muntele Tabor și ”S-a schimbat la faţă înaintea lor şi a străluit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina”.
Conform crestinortodox.ro, când Petru i-a promis lui Iisus construirea a trei colibe pe Muntele Tabor, "ţie una, lui Moise una şi lui Ilie una", un nor luminos i-a umbrit pe participanți și din nor s-a auzit un glas "acesta este Fiul Meu cel iubit; pe Acesta ascultati-L".
Sursa amintită precizează că "Schimbarea la Faţă ne descoperă că Hristos a fost cu adevărat Fiul lui Dumnezeu. Prin firea omenească pe care a asumat-o, ne-a fost descoperită dumnezeirea Sa. Hristos Se schimbă la Faţă, nu luând ceea ce nu era, nici preschimbându-Se în ce nu era, ci arătând ucenicilor ceea ce era, deschizându-le lor ochii şi făcându-i din orbi văzători".
Tradiții de Obrejenie
Schimbarea la Faţă mai este numită şi Obrejenia sau Probejenia, denumire ce vine din slavonă şi înseamnă transformare, schimbare. Denumirea în limbă greacă a sărbătorii este Metamorphosis (transfigurarea). Sfântul Antim Ivireanul o numeşte sugestiv Dumnezeiasca Înfrumuseţare a lui Hristos.
Notarea ei cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox simbolizează faptul că este o sărbătoare extrem de importantă și că trebuie să ne abținem de la sarcinile dificile, precum munca agricolă, spălatul hainelor, curățenie generală în casă sau frământatul pâinii. Se consideră strict o zi de odihnă, având în vedere că a picat și duminica.
De Obrejenie, mulți creștini merg la slujbe, la biserică, și dau de pomană în memoria celor care au plecat din această lume. Prin acest obicei, se spune că li se iartă din păcate și sufletul le este mai liniștit, iar locul de veci mai încărcat de lumină.
Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscați şi gălbejiți ca florile care de acum încep să se veștejească.
Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe; Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba.
Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă.
În această zi se poate începe şi gustatul boabelor de struguri. Deşi încă nu sunt coapte şi ţi se sterpezeşte gura de la ele, tradiţia le atribuie un rol vindecător şi se spune că sunt bune de leac pentru cei care au intestinele sensibile.
Data de 15 august este ultima zi când se culeg plante medicinale bune de leac.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!