80% dintre români folosesc pungi pentru a cântări legumele și fructele. După ce la începutul anului au fost interzise de la comercializare pungile de unică folosință subțiri, au mai rămas cele de la raioanele de fructe și legume pe care românii le folosesc excesiv, susțin reprezentanții hypermarketurilor. Astfel, s-au introdus și cele biodegradabile.
Problema plasticului folosit în exces nu este doar în România. Un european folosește aproximativ 200 de pungi de plastic într-un singur an. Jumătate ajung direct în mediul înconjurător și au nevoie de sute de ani pentru a se degrada, conform unui studiu al Comisiei Europene.
O statistică recentă arată că românii folosesc o pungă de unică folosință, în medie, 12 minute.
De la 1 ianuarie, România a exclus definitiv pungile din plastic cu mâner din comerț, mai subțiri de 50 de microni, însă au rămas cele care se găsesc la raionul cu fructe și legume, de tip rolă.
În iunie, a intrat în vigoare un ordin ce prevede ca lângă aceste rafturi să fie pungi compostate industrial sau biodegradabile.
Până acum, un singur hypermarket din țară - Kaufland - a introdus pungi biodegradabile compostabile la raioanele cu fructe și legume.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!