Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a denunţat, în cursul întrevederii cu Vladimir Putin, acţiunile destabilizatoare, pe fondul presiunilor exercitate de Occident după incidentul aerian în cursul căruia a fost arestat un jurnalist disident. Lukașenko s-a plâns că Belavia, compania aeriană a Belarusului, este pedepsită în condițiile în care ea a „salvat” mulți cetățeni occidentali în 2020, în plină pandemie, aducându-i din diverse țări, atunci când multe linii aeriene încetaseră să mai opereze, scrie MEDIAFAX.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a primit vineri pe Aleksandr Lukaşenko în staţiunea Soci, situată pe litoralul rus al Mării Negre. Aleksandr Lukaşenko a denunţat "activităţi care au rolul destabilizării" Belarusului.
„Este destul de clar ce vor prietenii noştri occidentali. Este o tentativă în curs pentru destabilizarea situaţiei, cum a mai fost în august 2020", a declarat Lukaşenko, potrivit cotidianului Le Monde. El a făcut referire la protestele de anul trecut din Belarus, faţă de fraudele electorale.
„Există întotdeauna persoane care creează probleme. Ştiţi despre aceste lucruri, vă informez. Am adus nişte documente pentru a înţelege ce se întâmplă", i-a spus Aleksandr Lukaşenko lui Vladimir Putin, potrivit agenţiei Reuters, citată de MEDIAFAX.
Vladimir Putin i-a oferit susţinere lui Aleksandr Lukaşenko, catalogând drept „izbucniri de emoţii" criticile Occidentului faţă de incidentul aerian.
„Vă mulţumesc că aţi venit aici, aşa cum am stabilit înainte de aceste izbucniri de emoţii. Da, sunt izbucniri de emoţii. Însă avem şi alte lucruri de discutat fără aceste evoluţii", a declarat Vladimir Putin, citat de agenţia Tass.
„La un moment dat, avionul preşedintelui Boliviei a fost forţat să aterizeze. Preşedintele a fost dat jos din avion şi nimic, linişte", a afirmat Putin. În 2013, avionul preşedintelui Evo Morales a fost forţat să aterizeze în Austria, într-o perioadă în care Statele Unite încercau să îl captureze pe Edward Snowden, un fost colaborator al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) care a fugit în Rusia după ce a dezvăluit documente secrete despre activităţi ale Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA).
Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko intenţionează să intensifice integrarea în structurile "Uniunii Rusia-Belarus". "Suntem pe cale să construim o uniune, avansăm cu determinare în acest sens şi sunt deja rezultate concrete pentru cetăţeni", a subliniat Vladimir Putin.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!