După ce trei pacienți ai Spitalului de Psihiatrie din Murgeni au murit și alți 29 au fost duși la spital cu toxiinfecție alimentară, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a comunicat joi, în cadrul unei intervenții la Digi24, că "DSP va verifica respectarea condițiilor igienico-sanitare ale spitalului, inclusiv cele de alimentație, cum sunt ele îndeplinite, iar alte autorități ale statului vor face o anchetă penală".
Ministrul a anunțat că persoanele cu simptome ușoare sau moderate au fost transferate la spitalele din Bârlad, Vaslui și Iași, precizând că starea acestora este stabilă și că nu prezintă semne de agravare. În plus, un pacient internat în stare gravă la Terapie Intensivă la Bârlad nu este intubat și se află într-o stare staționară.
„Este vorba despre pacienții care au prezentat simptomatologie ușoară sau medie. Ei au fost transferați la spitalele din Bârlad, Vaslui și Iași. Starea lor este stabilă, nu prezintă semne de agravare. Sper că lucrurile vor merge bine și vor putea fi externați, iar pacientul care era în stare gravă, internat la Terapie Intensivă la Bârlad, nu este intubat și starea lui este staționară. Sperăm într-o evoluție favorabilă. Din nefericire, au fost 3 victime”, a declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a informat și că peste 30 de pacienți și cinci membri ai personalului medical al spitalului de psihiatrie Murgeni au prezentat simptome în urma consumului de alimente considerate a fi contaminate cu microorganisme sau substanțe chimice.
„După apariția acestui sindrom diareic și vărsături, la scurt timp s-au instalat tulburări hemodinamice care au dus la deces. Evoluția a fost fulminantă, din punct de vedere medical. Din precauție, i-am transferat pe toți”, a adăugat Rafila.
Ministerul Sănătății a inițiat o anchetă medicală, iar autoritățile vor desfășura o anchetă penală pentru a stabili sursa contaminării, fie în cadrul spitalului, fie prin alimente provenite de la mănăstire. Rafila a subliniat importanța respectării procedurilor și a autorizațiilor în distribuirea alimentelor în cadrul unităților medicale și a evidențiat că incidentele pot surveni atunci când acestea nu sunt respectate.
„Neregulile au început când a fost acceptată o mâncare de la mănăstire. Nu am niciun fel de obiecție din punctul ăsta de vedere, dar știm bine că-n spitale se poate distribui o mâncare pentru care există autorizație. Problema nu e ce trebuie să verifice, ci ce trebuie să accepte. Trebuie să accepte alimente care proveneau dintr-o sursă verificată și autorizată pentru acest tip de activitate. Nu a existat așa ceva. Am discutat și cu ANSVSA, care a verificat bucătăria mănăstirii. E clar că, atunci când nu respecți niște proceduri, se pot întâmpla accidente, de data aceasta unul tragic. Ancheta nu este doar de natură medicală, va fi și o anchetă penală și toate aceste lucruri vor face concluziile. O să vedem în timp care e situația. Noi vom verifica respectarea condițiilor igienico-sanitare ale spitalului, inclusiv cele de alimentație, cum sunt ele îndeplinite. DSP va face acest lucru, dar alte autorități ale statului vor face și ancheta penală. E vorba de 3 decese, lucru care nu poate trece fără ancheta penală”, a mai declarat Alexandru Rafila.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!