Salutare, națiune! Azi, Andrei Gheorghe ar fi împlinit 57 de ani. Din păcate, cel mai mare om de radio din România a murit, în 2018, în urma unui stop cardio-respirator. Cunoscut pentru vocea sa inconfundabilă dar şi pentru părerile sale pe care nu ezita să le facă publice, jurnalistul își exprima cu fiecare ocazie dezamăgirea față de cum a evoluat societatea românească după 1989.
Un astfel de mesaj acid adresat conducătorilor a fost postat de către Andrei Gheorghe în septembrie 2017. "Sint obosit. Am fost "generația de sacrificiu" și am crezut că după un drum lung și greu o să ajungem într'o poiană cu soare și flori. Dar nu a fost așa." Așa își începea Andrei Gheorghe una dintre cele mai viralizate postări ale sale pe Facebook.
„Drumul nu ducea nicăieri si într'o zi sătui de foame si mizerie ne'am revoltat, ne'am ucis conducătorii si am crezut că după un alt drum lung si greu o sa ajungem la malul unei ape dulci. Apa însă e sălcie, terenul mlăștinos si cei mai nevolnici și netrebnici dintre noi se răsfață în calești scumpe, copiii lor ni se urcă în cap și dansează țonțoroiul iar părinții noștri mor încet de piocianic. Frății fug scârbiți și'și caută fericirea în alte zări. Speranța a leșinat bătută de jandarmi, Infinitul lucrează la un mall iar eu imi număr firfireii și ma gândesc dacă'mi ajung de o funie mai sănătoasă. În față nu văd nimic decât beznă și întuneric, în jurul nostru doar mizerie și dezmăț și nu mai pot și nu mai am răbdare. Am inima uscata si'n gura gust de cenușă. Vă blestem conducători ai României și'n pușcărie dacă v'aș băga pe toți, cu nimenea nu as greși. Vă blestem cu spitalele, școlile, șoselele, șpăgile, înfumurările și prostia voastră agresivă. Vă blestem să muriți stând la coadă, să trăiți din salariu și să vă petreceți bătrânețea cu o pensie obișnuită, într'un oraș obișnuit, cu doi copii obezi și beți în sufragerie și cu părinții în întreținere pe veci. Sunt obosit și drumul nu se mai zărește,” scria jurnalistul.
Andrei Gheorghe a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (secția rusă-engleză), Universitatea din București.
A fost un prezentator și realizator de emisiuni radio și televiziune din România, realizator de filme documentare, de scurt și lung metraj.
Între 1991 și 1993 a fost reporter special la Radio Constanța și a realizat mai multe emisiuni la posturile Radio Sky Constanța (1993- 1996; "Videomania", "Vineri 13"). Pro FM București (1996-2002;"Midnight Killer" "13-14"), și "Lanțul Slăbiciunilor" la Pro TV.
În 2002 și 2003 a realizat la Antena 1 emisiunea "Gheorghe", a reluat emisiunea "13-14 cu Andrei", mai întâi la Radio 21, și apoi în perioada 2005-2006, la Radio Total.
A avut un rol secundar în filmele „Amen” al lui Costa Gavras, Tinerețe fără tinerețe al lui Francis Ford Coppola (film aflat în faza de preproducție) și a colaborat cu Paraziții pentru albumul Irefutabil.
În 2004 este consilier media și realizator de emisiuni ("Politica, frate!" și "Am o știre pentru tine!") la Realitatea TV.
A scris la "Academia Cațavencu" și în ghidul "24-FUN".
Cătălin Striblea, realizator Digi FM: "Cel mai mişto lucru pe care l-am auzit azi despre Andrei e şi cel mai îngrozitor pentru noi. Ni l-a spus un ascultător: ”Azi pe Andrei Gheorghe nu l-ar fi angajat nimeni”, aşa rău cum sună, e cel mai bun compliment. Prea sincer, prea direct, prea citit şi prea liber pentru breaslă, aşa cum este ea azi. Rămas bun, Andrei!”.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!