Piața de electricitate a devenit complet liberalizată de la 1 ianuarie. Românii nu mai plătesc prețuri stabilitate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, ci tarife practicate de furnizorul pe care și-l aleg singuri în funcție de ofertă, scrie Agerpres.
Cei șase milioane de consumatori care au rămas în piața reglementată au două posibilități: fie nu fac nimic, rămân cu vechile contracte și plătesc automat prețuri de „serviciu universal”, care vor fi mai mari cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piața liberă (concurențială).
Cel mai mult vor crește tarifele pentru clienții casnici ai Enel Distribuție Banat, respectiv cu 26%. Urmează Enel Distribuție Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distribuție Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud și CEZ Distribuție, cu 17% fiecare.
La clienții Electrica Muntenia Nord, prețul de serviciu universal crește cu 15% față de prețul reglementat de acum, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distribuție, cu 13%.
Momentul i-a luat prin surprindere pe majoritatea românilor. Un sondaj al Asociației Energia Inteligentă arăta că, la începutul lunii decembrie, peste 90% dintre consumatorii casnici de electricitate nu știau că piața va fi liberalizată de la 1 ianuarie.
Specialiștii recomandă consumatorilor să renunțe la contractele pe care le au în prezent și care le vor aduce facturi mai mari și să caute în piața liberă oferte cu prețuri și condiții mai bune. Ei pot să-și păstreze furnizorul sau pot alege un altul dintre cei licențiați. Același lucrul îl recomandă și ministrul Energiei, Virgil Popescu: Oamenii ar trebui să se uite pe site-ul ANRE, la comparatorul de prețuri, și să-și aleagă oferta cea mai bună.
Nimeni nu va rămâne fără curent electric dacă nu semnează noi contracte. În plus, contractele pot fi schimbate oricând.
România era ultima țară din Uniunea Europeană care nu liberalizase până acum piața de electricitate. Acest lucru era obligatoriu prin legislația europeană, iar România a cerut mai multe derogări de-a lungul anilor, acesta fiind ultimul termen posibil pentru a finaliza procesul.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!