UPDATE: Colegii de breaslă îl critică pe Radu Albu și spun că se folosește de moartea lui Zsolt Torok. Ovidiu Jelea, jurnalist cu experiență în domeniul alpinismului, ne-a transmis, pe adresa redacției, că Radu Albu își face PR pe seama nefericitului eveniment.
Vă prezentăm în continuare mesajul lui Ovidiu Jelea:
„Vă informez în legătură cu ceea ce a făcut Radu Albu în ultimul
an:
1. În octombrie 2018 Radu Albu a susținut în interviurile publicate în presă că el a fost primul român pe un optmiar în 2018. Afirmația este mincinoasă. În mai 2018, Adrian Laza a urcat pe Makalu (8485m). Alpiniștii se informează în legătură cu aceste ascensiuni folosind Himalayan database, care înregistrase ascensiunea lui Adrian Laza când Radu Albu a mințit că ar fi fost primul român pe un optmiar. Ascensiunea lui Adrian Laza a fost promovată și în presa românească.
http://alpinistul.ro/radu-albu/
https://www.stiridecluj.ro/sport/alpinistul-clujean-radu-albu-singurul-roman-care-a-escaladat-in-2018-un-varf-de-peste-8000-m
2. În noiembrie 2018 Radu Albu a susținut pe internet și în interviurile publicate în presă că el și partenerul său vor urca, în premieră, iarna pe Elbrus. Afirmația este mincinoasă. În 2010 am urcat iarna pe Elbrus eu, împreună cu Cristian Rață.
https://www.borntoexplore.ro/winter-ascent-on-elbrus/
3. În decembrie 2018 Teodora Chețan, omul de PR al lui Radu Albu, s-a folosit de identitatea Andreei Vasile, reporter la Red Bull, cu scopul de a obține informații și documente. Ca urmare, Red Bull a retras
toate articolele despre Radu Albu de pe website. Clubul Alpin Român a dezavuat public astfel de practici. Vă recomand acest articol, este relevant pentru a înțelege modul în care Radu Albu se folosește de
jurnaliștii care nu verifică informațiile primite și persoanele care le furnizează. Aceasta a fost prima mea interacțiune cu acest impostor, după care am decis să îl verific.
https://www.borntoexplore.ro/teodora-chetan-impostura-in-folosul-lui-radu-albu/
4. După reacțiile de dezaprobare la adresa sa și a echipei sale, venite din partea unor alpiniști, a echipei Red Bull și a Clubului Alpin Român, Radu Albu a susținut public că nu ar fi pretins că va fi primul român pe Elbrus, ci că vrea, de fapt, să urce pe ambele vârfuri, nu doar pe cel de 5642m. Afirmația este o altă minciună, articolele există încă în presă, la fel și afirmațiile de pe paginile lui de Facebook.
https://jurnalulph.ro/sport/43423-premiera-romaneasca-alpinistii-radu-albu-si-radu-turta-vor-incerca-escaladarea-vf-elbrus-5642-m-cel-mai-inalt-din-europa.html
http://aimx.ro/premiera-pentru-romania/
5. În 2019 Radu Albu a susținut că a realizat o premieră de iarnă pe Elbrus, atingând ambele vârfuri iarna. Nu a prezentat însă fotografii ori filme în care să se vadă cele două indicii care marchează vârfurile Elbrusului: blocul de piatră de pe Elbrus Vest și piramida metalică de pe Elbrus Est. Deși peste 25 de alpiniști și ghizi montani i-au solicitat lui Radu Albu să publice dovezile, ele nu au fost prezentate. În lipsa dovezilor, premiera nu există!
https://www.borntoexplore.ro/posibil-hoax-premiera-lui-radu-albu-pe-elbrus/
6. În mai 2019 ghidul montan Radu Albu a lansat o campanie de strângere de fonduri ( 6400 euro) cu obiectivul declarat de a căuta și a aduce acasă trupul lui Lucian Manea, un alpinist român dispărut
pe Elbrus în 2018. El spune că salvamontiștii ruși au eșuat în a găsi trupul alpinistului român. Radu Albu a mers pe Elbrus și pretinde că l-a căutat 3-4 zile pe Lucian. S-a întors fără vreun cadavru, anunțând ca va reveni în august. Suntem în luna septembrie, nu a mai publicat nimic despre căutările la care făcea referire. Atenția lui s-a îndreptat către altă tragedie din lumea alpinismului, moartea lui Zsolt Torok, care a fost mult mai intens mediatizată decât dispariția lui Lucian Manea.
https://gogetfunding.com/ajutati-ne-sa-ne-gasim-tatal-furat-de-munte/
7. Suntem în septembrie 2019. Radu Albu își face campanie de imagine profitând de moartea alpinistului Zsolt Torok. El pretinde că va urca singur, fără ajutorul șerpașilor și fără oxigen suplimentar pe Ama Dablam, unde va duce pe vârf un steag cu fotografia lui Zsolt Torok. Conform declarațiilor lui Radu Albu el și Zsolt ar fi fost prieteni și ar fi planificat să deschidă împreună o rută nouă pe Nuptse (7.871m). Expediția nu ar mai fi avut loc fiindcă Zsolt a murit.”
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alpinistul clujean Radu Albu va pleca la sfârșitul acestei luni în Nepal, Himalaya pentru o expediție într-o ascensiune solitară (solo climbing) pe muntele Ama Dablam, înalt de 6.856 de metri. Este considerat unul dintre cei mai abrupți munți din Himayala și a fost numit de revista National Geographic „probabil cel mai frumos munte al lumii”.
Această ascensiune solitară este dedicată de Radu Albu memoriei prietenului său, faimosul alpinist român Zsolt Torok, care a decedat pe 14 august în urma unei căderi de mai bine de 20 de metri sub vârful Negoiu din Munții Făgăraș.
Radu Albu împreună cu Zsolt Torok și un alt alpinist român urmau să călătorească împreună în Nepal, la sfârșitul lunii septembrie pentru o expediție în care își doreau să urce pe o rută nouă, a muntelui Nuptse, de 7.861 de metri, situat în vecinătatea imediată a Muntelui Everest.
Din cauza morții lui Zsolt Torok, expediția a fost anulată, iar alpinistul Radu Albu a decis să urce renumitul munte himalayan Ama Dablam singur, fără a folosi oxigen suplimentar sau ajutorul șerpașilor nepalezi. Albu va duce cu el pe vârful muntelui Ama Dablam un steag cu fotografia prietenului său, pe care îl va arbora acolo pentru totdeauna.
Zsolt Torok a urcat, la rândul său, muntele Ama Dablam în cadrul unei expediții românești în anul 2016.
Ascensiunea pe Ama Dablam, din luna octombrie, poate fi urmărită pe website-ul radualbu.ro.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!