Rusia a lansat zeci de rachete şi drone asupra Ucrainei, ucigând 15 persoane, a anunţat sâmbătă Kievul, ambele părţi învinuindu-se reciproc pentru un atac care a ucis patru persoane în partea din regiunea rusă Kursk ocupată de armata ucraineană.
Pe parcursul zilei de sâmbătă, Rusia a lansat 40 de rachete, 39 de bombe ghidate şi 739 de drone explozive asupra ţării, unul dintre cele mai mari atacuri din ultimele săptămâni, a anunţat seara Statul Major ucrainean, relatează News.ro.
Cel puţin 15 persoane au murit în aceste atacuri în centrul şi estul Ucrainei, potrivit autorităţilor. Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, au fost raportate pagube în şase regiuni: Zaporojie, Odesa, Sumî, Harkov, Hmelnîţkîi şi Kiev.
Unsprezece dintre victime, inclusiv un copil, au fost ucise într-un atac cu rachetă asupra unei clădiri rezidenţiale din oraşul central Poltava, au declarat autorităţile.
Un fotograf AFP a văzut pompieri cercetând ruinele fumegânde ale clădirii şi mai multe victime în saci mortuari.
"Dumnezeu ne-a salvat", a declarat Olena Svirid, o locuitoare a unei clădiri învecinate. Vizavi de noi, la etajul cinci, o femeie, prietena mea, a fost scoasă afară. Nu, nu mai este în viaţă. A fost strivită de perete. Au fost o mulţime de victime.
Operaţiunile de salvare continuă, potrivit primăriei. În Harkov, un oraş important din nord-est, o dronă rusă doborâtă a ucis, de asemenea, o femeie şi a rănit patru persoane când a căzut într-o zonă rezidenţială, în timp ce trei poliţişti au murit într-un atac aerian rusesc la Yunakivska, în regiunea Sumî din nord-est, potrivit autorităţilor.
Ministerul rus al Apărării a declarat că a lovit infrastructura energetică "care asigură funcţionarea companiilor din complexul militar-industrial al Ucrainei".
Moscova îşi ucide „propriii civili”
În regiunea rusă Kursk, statul major al armatei ucrainene a acuzat Moscova că a efectuat un atac "deliberat" cu "o bombă aeriană ghidată" împotriva unui internat din oraşul Sudja unde, în momentul atacului, zeci de persoane se pregăteau să fie evacuate.
"În cursul operaţiunilor de îndepărtare a dărâmăturilor, 84 de civili au fost salvaţi şi li s-a acordat ajutor medical, starea lor de sănătate este satisfăcătoare, patru sunt în stare gravă şi patru persoane au decedat", a transmis Statul Major General pe Telegram.
"Există dovezi irefutabile (...) că lovitura a fost efectuată de avioane tactice ruseşti”, a declarat forţele aeriene ucrainene.
"Forţele armate ucrainene au comis o nouă crimă de război prin lansarea unei rachete ţintite împotriva unui internat din oraşul Sudja", a scris în schimb Ministerul rus al Apărării, afirmând că tirul a venit din oraşul ucrainean Sumî.
Ucraina lansase o ofensivă surpriză în august 2024 în regiunea Kursk, preluând controlul asupra a zeci de sate şi oraşe mici, inclusiv asupra polului regional Soudja, unde locuiau aproximativ 6.000 de persoane înainte de lupte.
"Au distrus clădirea chiar dacă erau zeci de civili", a criticat Zelenski pe X, împărtăşind un videoclip cu o clădire grav avariată, precum şi cu un bărbat rănit întins pe jos. "Bombele ruseşti distrug case ucrainene în acelaşi mod. Şi chiar împotriva propriilor civili, armata rusă foloseşte tactici similare".
Mii de civili ruşi ar fi fost prinşi în luptele din această regiune de frontieră.
Avans rusesc în est
În timp ce ţara lor suferă în mod constant lovituri mortale din partea Rusiei, trupele ucrainene sunt în mare dificultate în regiunea Doneţk (est), unde armata rusă face progrese constante în ciuda pierderilor umane şi materiale importante.
Într-un comunicat, Ministerul rus al Apărării a anunţat capturarea oraşului Krîmske, situat la periferia nord-estică a oraşului strategic Toreţk.
Potrivit grupului de analişti ucraineni DeepState, forţele ruse sunt prezente în centrul oraşelor Toreţk şi Chasiv Iar, două oraşe care sunt disputate de luni de zile.
Perspectiva unor negocieri între Moscova şi Kiev a fost evocată din ce în ce mai mult de la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, văzută ca un potenţial punct de cotitură în război.
Preşedintele american a criticat suma de bani cheltuită de SUA pentru a ajuta Ucraina, dar a adoptat şi un ton dur cu Moscova, pe care a ameninţat-o cu noi sancţiuni.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luna trecută că este pregătit pentru discuţii cu Ucraina, dar nu şi cu Volodimir Zelenski, pe care l-a descris drept "ilegitim".
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!