Consiliul Județean Bihor, Prefectura și Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială vor verifica respectarea orelor de muncă prestate de beneficiarii de ajutor social din județ. Președintele CJ Bihor susține că mii de persoane beneficiază de alocație de susținere a familiei sau de venit minim garantat.
Ilie Bolojan a anunțat că valoarea lunară a ajutoarelor plătite anul trecut a fost, în medie, de 300.000 de euro. De ajutorul pentru venitul minim garantat, condiționat de prestarea unor ore de muncă în folosul comunității, beneficiau 3.100 de persoane, în 2020. Jumătate dintre acestea au adeverințe care atestă că nu pot lucra.
Conform calculelor, ceilalți 1.600 ar trebui să lucreze lunar peste 35.000 de ore de muncă. Asta ar însemna că, zilnic, între 250 și 300 de persoane ar trebui să lucreze în localitățile din județ, organizați de primării. Chiar dacă suntem de acord că randamentul și rezultatele acestor ore de muncă nu se pot apropia de cele prestate de un angajat cu contract la o firmă, cred că ar trebui să se vadă mai multe rezultate, a scris Ilie Bolojan pe pagina sa de Facebook.
Șeful Consiliului Județean spune că sunt comune cu un număr mare de beneficiari, unde dacă lucrurile ar fi bine organizate „curățenia în aceste localități ar fi exemplară”.
Pentru a îmbunătăți lucrările, am decis împreună cu Prefectura și cu Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială să ne asigurăm că orele de muncă se fac pentru banii primiți. Consiliul Județean va susține primăriile cu materiale de protecție pentru cei care lucrează, cu unelte și coase mecanice. Prefectura și Agenția vor verifica dacă primăriile își fac treaba (anchete sociale corecte, plan de lucrări, situația lucrărilor, supravegherea și pontajul) iar orele de muncă se fac efectiv, nu din pix, a mai precizat Ilie Bolojan.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!