Cazul Caracal continuă să ridice mari semne de întrebare cu privire la cât de bine pregătite sunt autoritățile pentru a salva viața unei persoane aflate într-o situație de urgență și la cum sunt folosite actualele tehnologii.
Ca răspuns la limitările tehnologiei curente de localizare a unui apel telefonic la 112, Serviciul de Telecomunicații Speciale a prezentat alternativa care „și-a dovedit utilitatea în toate cazurile în care persoanele aflate în pericol au folosit-o”. E vorba de aplicația Apel 112, descărcabilă din App Store sau Google Play.
Dacă de pe un telefon cu conexiune la internet - fie prin Wi-Fi, fie prin date mobile - aplicația se poate dovedi a fi salvatoare pentru victimă, în lipsa acestei conexiuni situația se schimbă dramatic.
Aplicația Apel 112 transmite automat către operatorul serviciului de urgență coordonatele GPS ale telefonului, doar în baza unei conexiuni la internet. În lipsa ei, ne spune purtătorul de cuvânt al STS, Mariana Pop, „informația de localizare poate fi transmisă de apelant în timpul conversației telefonice cu operatorul 112, urmând a fi introdusă și poziționată manual pe hartă, de către operatorul 112”.
Într-un caz similar Alexandrei Măceșanu, dacă telefonul de pe care s-a sunat ar fi avut instalată aplicația STS, ea ar fi constituit, poate, mijlocul de eliberare a victimei din mâinile ucigașului dintr-un motiv cât se poate de simplu: persoana era singură și putea transmite verbal coordonatele operatorului 112.
În alte cazuri însă, aplicația ar fi fost inutilă, pentru că nu toate victimele așteaptă sau speră ca agresorul să se îndepărteze, pentru a cere ajutor. Din disperare, victimele pot fi nevoite să sune și în prezența criminalului, violatorului sau a oricărui alt tip de infractor. Pentru aceste persoane aflate într-o situație de viață și de moarte, transmiterea telefonică a coordonatelor ar fi aproape imposibilă, riscul ar fi prea mare.
Interesant este că soluții de transmitere a datelor de localizare în lipsa internetului există, însă ele par să nu fie folosite cu maximum de eficiență. Serviciul SMS 113, destinat persoanelor cu deficiențe de auz sau/și vorbire care sunt într-o situație de urgență și nu pot comunica verbal cu operatorul 112, permite comunicarea prin SMS. Cu alte cuvinte, transmiterea de informații operatorilor 112 prin mesaje scurte este deja posibilă în cazul situațiilor de urgență, însă doar pentru persoanele cu probleme de vorbire sau auz și doar dacă ele sunt înregistrate într-o bază de date.
Așadar, tehnologia există, dar ea nu este folosită în toate cazurile. De ce aplicația Apel 112 nu transmite prin SMS coordonatele de localizare către operatorul serviciului de urgență? - iată o întrebare la care autoritățile responsabile cu salvarea de vieți trebuie să răspundă, înainte de a vorbi despre alte tehnologii mai avansate, ce vor fi implementate într-un interval de timp în care, Doamne ferește, s-ar putea întâmpla și alte tragedii...
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!