Au trecut 33 de ani de la explozia nucleară de la Cernobîl, cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Peste 330.000 de oameni au fost evacuați în urma dezastrului, iar 8 milioane și jumătate de persoane din Belarus, Ucraina și Federația Rusă au fost expuse la radiații.
Nici România nu a scăpat de efectele dezastrului. La acea vreme, măsurătorile au arătat o creștere foarte mare a radiațiilor, chiar și de 10.000 de ori peste valorile admise.
Două explozii au zguduit, pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantități uriașe de substanțe radioactive. Primele informații despre catastrofă au apărut abia la trei zile după incident și au fost făcute publice de autoritățile din Suedia.
Cele sovietice au decis să nu confirme producerea catastrofei și nici amploarea acesteia. Belarus a fost cel mai afectat stat, deoarece 60% dintre precipitațiile radioactive au căzut pe teritoriul său. Liderii de atunci ai fostei URSS au recunoscut că au nevoie de asistență internațională abia la patru ani după accident.
În urmă cu 3 ani, Organizația Națiunilor Unite a desemnat ziua de 26 aprilie drept Ziua Internațională de Comemorare a dezastrului de la Cernobîl.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!