Vizionarul matematician Alan Turing, a cărui muncă a adus victoria forțelor aliate în cel de-al Doilea Război Mondial, va fi omagiat în Marea Britanie prin apariția pe noile bancnote de 50 de lire sterline. Celebru pentru decriptarea mesajelor codificate, Turing e cunoscut și pentru faptul că a fost condamnat pentru homosexualitate și „iertat” după câteva decenii.
Banii vor intra în circulație în anul 2021, când vor fi lansate și noile bancnote de 10 și 20 de lire, ce vor purta chipurile scriitoarei Jane Austin și pictorului J.M.W. Turner.
A fost un uriaș pe umerii căruia stăm atât de mulți dintre noi, a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney.
Un geniu în matematică, Alan Turing a condus o echipă de experți în criptografie care a reușit să spargă codul Enigma, folosit de naziști pentru a comunica în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Reușita savantului a grăbit încheierea conflictului și a contribuit astfel la salvarea unui număr mare de vieți.
După încheierea ostilităților, Turing a explorat domeniul inteligenței artificiale, definindu-i criteriile logice, aflate încă în vigoare și în zilele noastre, concepând celebrul „test Turing”, bazat pe capacitatea unei mașini de a susține o conversație. Altfel zis, un computer este cu adevărat inteligent doar atunci când oamenii nu mai pot să facă diferența între răspunsurile oferite de mașină și cele oferite de o ființă umană.
Turing nu a primit niciodată recunoașterea oficială a muncii sale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și s-a sinucis în 1954, la 41 de ani. Înainte de a-și pune capăt zilelor, fusese condamnat pentru homosexualitate și suferise un tratament hormonal ca parte a pedepsei sale. În acea perioadă, în Marea Britanie, homosexualitatea era considerată infracțiune și era pedepsită cu închisoarea sau castrarea chimică (tratarea hormonală a impulsurilor sexuale, n.red.).
Abia 60 de ani mai târziu, lui Turing i-au fost recunoscute meritele și a fost reabilitat în 2013, când a primit post-mortem o „iertare” din partea reginei Elisabeta a II-a.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!