Fostul preşedinte Barack Obama şi soţia sa, Michelle Obama, au anunţat vineri că o susţin pe vicepreşedinta Kamala Harris pentru a fi candidata democraţilor la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, ei fiind ultimii lideri-cheie din Partidul Democrat care îşi declară deschis sprijinul pentru Harris, după ce preşedintele Joe Biden a renunţat la candidatura sa pentru un al doilea mandat.
"La începutul acestei săptămâni, Michelle şi cu mine am sunat-o pe prietena noastră Kamala Harris. I-am spus că noi credem că ar fi un preşedinte fantastic al Statelor Unite şi că are tot sprijinul nostru", a scris pe X Barack Obama, înainte de a adăuga: "În acest moment critic pentru ţara noastră, vom face tot ce putem pentru a ne asigura că va câştiga în noiembrie. Sperăm că vă veţi alătura nouă".
Un videoclip postat pe X arată cum familia Obama o sună pe Kamala Harris pentru a o informa cu privire la sprijinul lor.
"Am sunat pentru a vă spune că Michelle şi cu mine nu putem fi decât mândri să vă susţinem şi să facem tot ce putem pentru a vă ajuta să treceţi de aceste alegeri şi să ajungeţi în Biroul Oval", îi spune fostul preşedinte actualei vicepreşedinte, potrivit News.ro.
Michelle Obama adaugă: "Nu pot avea acest apel telefonic fără să-i spun fetei mele, Kamala: Sunt mândră de tine. Acest lucru va fi istoric".
Soţii Obama au lăudat palmaresul de realizări al lui Harris, enumerând fiecare dintre rolurile sale anterioare în ceea ce ar putea fi interpretat ca o replică la republicanii care au etichetat-o drept o "militantă DEI" - o referire la iniţiativele de "diversitate, echitate şi incluziune" adesea folosite în derâdere pentru a sugera că Harris a ajuns în eşalonul superior al politicii americane doar datorită rasei şi sexului său.
"Kamala are mai mult decât un CV. Ea are viziunea, caracterul şi forţa pe care le cere acest moment critic", spun soţii Obama. "Nu există nicio îndoială în mintea noastră că Kamala Harris are exact ceea ce este necesar pentru a câştiga aceste alegeri şi pentru a aduce rezultate pentru poporul american. Într-un moment în care miza nu a fost niciodată mai mare, ea ne dă tuturor motive să sperăm", au transmis foştii locatari de la Casa Albă.
Convorbirea lor cu Harris a avut loc miercuri, potrivit The Washington Post.
Trump nu vrea să dezbată cu Harris până nu va fi nominalizată oficial
Mulţi republicani invocaseră faptul că Obama nu a menţionat-o sau susţinut-o pe Harris în declaraţia sa iniţială ca răspuns la ieşirea bruscă din cursa electorală a lui Biden, duminică.
Joi, campania lui Donald Trump a profitat de lipsa de susţinere publică din partea lui Obama pentru a pretinde că drumul Kamalei Harris către nominalizarea democrată nu este chiar sigur. Steven Cheung, un purtător de cuvânt al campaniei Trump, a declarat că fostul preşedinte nu va fi de acord cu o dezbatere cu Harris până când aceasta nu va fi nominalizată oficial drept candidatul democrat, sugerând, fără dovezi, că Obama şi alţi democraţi de top se gândesc să susţină un alt candidat.
"Există un sentiment puternic din partea multora din Partidul Democrat - şi anume Barack Hussein Obama - că Kamala Harris este o fraudă marxistă care nu îl poate învinge pe preşedintele Trump şi încă aşteaptă pe cineva "mai bun"", a transmis Cheung într-o declaraţie făcută joi seara. "Prin urmare, ar fi nepotrivit să programăm lucrurile cu Harris, deoarece democraţii foarte bine ar putea încă să se răzgândească", a spus el, după ce anterior Trump se declarase deschis ideii de a o înfrunta pe Kamala Harris într-o dezbatere televizată.
Susţinerea lui Obama vine după ce Harris şi-a asigurat deja suficiente promisiuni din partea delegaţilor pentru a deveni candidatul probabil la Convenţia Naţională Democrată de luna viitoare. Biden a ieşit din cursă duminică şi a susţinut-o imediat pe Harris, ceea ce a coagulat rapid o mare parte dintre membrii Partidului Democrat în jurul candidaturii sale.
Chiar înainte ca Biden să se retragă din cursă, Obama le spusese aliaţilor că drumul preşedintelui spre victorie s-a diminuat foarte mult şi consideră că preşedintele trebuie să se gândească serios la viabilitatea candidaturii sale, potrivit mai multor persoane informate care au cerut păstrarea anonimatului. În aceste conversaţii, Obama a subliniat că se simţe grijuliu faţă de Biden ca prieten şi că este îngrijorat de menţinerea neştirbită a moştenirii politice a acestuia, potrivit The Washington Post.
Numele lui Michelle Obama fusese vehiculat ca potenţial înlocuitor al lui Joe Biden în cursa pentru alegerile prezidenţiale şi chiar au fost sondaje care o dădeau drept singura candidată democrată care ar putea să-l învingă pe Trump. Fosta primă-doamnă a respins însă categoric perspectiva, spunând că nu este interesată să candideze.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!