Cântăreaţa Beyonce, o vedetă a muzicii pop şi R&B, lansează primul ei album country, inspirat de statul său natal, Texas, şi care evidenţiază influenţa afro-americană în acest popular gen muzical, care este apreciat de persoane cu opinii foarte conservatoare, informează AFP.
Cântăreaţa afro-americană, care este totodată actriţă şi femeie de afaceri, va lansa la miezul nopţii de joi spre vineri albumul "Cowboy Carter", al doilea opus din trilogia ei "Renaissance".
Născută în oraşul Houston dintr-o mamă originară din Louisiana şi un tată originar din Alabama, Beyonce, în vârstă de 42 de ani, a devenit la sfârşitul lunii februarie - chiar înainte ca albumul ei să fie lansat - prima cântăreaţă de culoare care a reuşit să plaseze un single în topul country, un gen muzical foarte popular în Statele Unite şi care este asociat în mod tradiţional cu interpreţi albi şi de sex masculin, potrivit Agerpres.ro.
În urma succesului de care s-au bucurat piesele sale "Texas Hold 'Em", un cântec pe ritmuri de banjo, şi "16 Carriages", un single lansat cu ocazia Super Bowl pe 11 februarie, artiştii de culoare care abordează genul country speră să beneficieze la rândul lor de o mediatizare mai mare.
De la primul său grup feminin de gospel şi R&B, Destiny's Child, până la hitul din 2016 "Daddy Lessons", Beyonce, soţia rapperului şi omului de afaceri newyorkez Jay-Z (Shawn Corey Carter), a promovat sudul său natal şi influenţa genului country asupra muzicii şi stilului său.
Muzicieni albi conservatori
Acest gen muzical a marcat întotdeauna activitatea cântăreţei americane, supranumită "Queen Bey" şi al cărei triumf mondial zdruncină tradiţiile muzicii country, care era până acum asociată mai degrabă cu muzicieni albi şi conservatori.
Potrivit istoricilor muzicali, banjo, instrument de bază al genurilor country, bluegrass şi folk, îşi are originile în zona Mării Caraibilor în secolul al XVII-lea, fiind folosit pe atunci de sclavii deportaţi din Africa spre America. Adus în estul Statelor Unite, banjoul a fost preluat de populaţiile albe din regiunea Munţilor Apalaşi în secolele următoare.
Muzica "black country" a existat dintotdeauna, însă muzicienii de culoare au fost ţinuţi departe de acest gen muzical.
Cântăreaţă, textieră, dansatoare, producătoare şi actriţă, Beyonce este în prezent cel mai premiat artist din istoria Grammy Awards, recompensele supreme atribuite de industria muzicală americană.
Dar, în mod paradoxal, deşi palmaresul ei cuprinde 32 de premii Grammy, Beyonce nu a câştigat niciodată trofeul decernat în categoria "cel mai bun album". Acest fapt a generat o polemică despre lipsa de diversitate, pe care soţul ei, Jay-Z, a realimentat-o atunci când a criticat industria muzicală americană la gala Grammy Awards 2024, pe 5 februarie.
Citește și: Beyoncé a dezvăluit numele noului ei album care va fi lansat în 29 martie
Beyonce a fost victima unor declaraţii rasiste în 2016 după ce a interpretat cântecul country "Daddy Lessons" la gala Country Music Awards din acel an.
"Criticile pe care le-am primit atunci când am pătruns în (muzica country) m-au forţat să îmi depăşesc propriile limite", a scris ea recent pe Instagram. Acest nou album "este rezultatul provocărilor pe care mi le-am propus şi al timpului pe care mi l-am luat pentru a răsuci şi a amesteca genurile pentru acest disc", a adăugat Beyonce.
În 2019, unul dintre cântecele acelui an, "Old Town Road" al rapperului Lil Nas X, cu accente hip-hop şi country, a fost retras din topurile country ale revistei Billboard, în mod oficial pentru că nu ar fi conţinut suficiente elemente specifice acestui gen muzical. Decizia a stârnit noi polemici.
"Country pur alb"
"De îndată ce un artist de culoare lansează un cântec country, judecăţile de valoare, comentariile şi criticile apar în număr mare", a declarat pentru cotidianul britanic The Guardian cântăreaţa folk şi blues Rhiannon Giddens, prezentă în partitura vocală a piesei "Texas Hold 'Em".
Ea i-a denunţat pe "oamenii care încearcă să păstreze nostalgia unei tradiţii (a unei muzici country) pur albe şi care, de fapt, nu a existat niciodată".
În ultimii ani, anumiţi artişti de culoare au reuşit totuşi să se facă remarcaţi în industria country, cum ar fi Mickey Guyton şi Brittney Spencer.
Semn al unei recunoaşteri tardive, "Fast Car", celebrul single folk-country lansat de Tracy Chapman în 1988, a câştigat premiul pentru cel mai bun cântec al anului 2023 la Country Music Awards, însă abia după ce a fost reluat sub forma unui cover de cântăreţul alb Luke Combs.
Pentru Charles Hughes, autorul cărţii "Country Soul: Making Music and Making Race in the American South", perioada country a cântăreţei Beyonce reprezintă "o revendicare a unei părţi a identităţii sale muzicale şi a rădăcinilor sale din Houston", metropola cosmopolită din Texas.
Deocamdată, "industria muzicală şi muzica country dominată de albi le cer artiştilor de culoare şi metişi să dea dovadă de sinceritate şi bună credinţă", a adăugat acelaşi analist.
În ultimii 15 ani, Beyonce "s-a îndreptat cu adevărat spre rădăcinile sale texane", a insistat Charles Hughes, ceea ce "a provocat ostilitate din partea unor oameni care spun: 'Oh, ea nu poate să cânte country'".
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!