Primăria din Cluj-Napoca nu riscă să intre în faliment, însă vor întârzia o serie de investiții locale, inclusiv parcări sau lărgirea unor străzi pentru decongestionarea traficului, a spus, la Digi FM, primarul Emil Boc.
„Câți bani ai, atâția cheltui”, a reacționat edilul. Potrivit lui Emil Boc, din cauza deciziilor luate de Guvern, Clujul a pierdut 36 de milioane de euro în mai puțin de doi ani.
Să spunem lucrurilor direct și pe nume...câți bani ai, atâția cheltui. Nu se pune problema falimentului unei primării de talia Clujului, dar se pune problema diminuării drastice a cheltuielilor de investiții și a lucrurilor de făcut pentru a crește calitate vieții. Adică, suntem afectați prin reducerea fondurilor de către Guvern cu sume care ni se cuveneau. Nu putem finaliza parking-urile, nu putem finaliza parcurile, nu putem realiza exproprieri pentru cauzele de utilitate publică să lărgim arterele din oraș, nu putem finaliza grădinițe, creșe la nivelul și ritmul în care ne-am fi dorit, pentru că problemele sunt la noi, dar banii sunt la ei (Guvern n.r.). Să vă imaginați că la noi, la Cluj, am avea un avion cu patru motoare foarte puternice care să lucreze, dar lucrăm cu două. Pentru două motoare nu avem cum să le utilizăm, pentru că banii ne-au fost luați. Nu intrăm în faliment, doar că ni se încetinește ritmul de dezvoltare și trebuie să reducem nivelul de investiții, spune Emil Boc, la Digi FM.
Precizările vin după ce edilul-șef al Capitalei, Gabriela Firea, și cel al sectorului 3, Robert Negoiță, au spus că există riscul să intre în faliment din cauză că Guvernul le-a tăiat din bugete și le-a impus noi cheltuieli.
Boc speră însă că Executivul se va ține de cuvânt, iar la rectificarea bugetară le va acorda primăriilor sumele promise în luna martie.
Nu știu situația de la București încât să mă pronunț. Bănuiesc că orice primărie, primul lucru pe care îl face își diminuează cheltuielile, cu lucruri pe care ar trebui să le facă în favoarea cetățenilor. Noi am redus cheltuielile cu investițiile pentru obiective care puteau fi făcute într-un an, acum le facem în doi. Altele puteau fi făcute în 3, acum se vor face în 4 ani, mai spune Emil Boc.
Potrivit acestuia, Guvernul ar trebui să procedeze la fel cum se întâmplă în marile orașe europene.
Cred că țara asta trebuie să revină în matca dezvoltării europene. Aplicarea și-n România așa cum se aplică și la Berlin, la Bruxelles, la Copenhaga, aplicarea principiului subsidiarității. Decizia și resursa financiară rămân la autoritatea care este cea mai apropiată de cetățean. Nu iei banii de la autoritățile locale și-i duci la nivel central și apoi dai cu lingurița în funcție de criterii pe care numai tu le știi resurse financiare, a adăugat Boc.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!