Vladimir Putin a spus că planurile omologului său american, Donald Trump, de a prelua controlul Groenlandei sunt ”serioase” şi s-a declarat îngrijorat de faptul că Arctica se transformă în ”trambulina unor eventuale conflicte”, relatează AFP, conform News.ro.
”Este vorba despre planuri serioase ale Statelor Unite cu privire la Groenlanda, planuri care au rădăcini istorice vechi”, a declarat liderul de la Kremlin într-o conferinţă consacrată Arcticii.
El a dat asigurări că problema Groenlandei, un teritoriu autonom danez, nu priveşte Rusia, însă s-a declarat ”îngrijorat de faptul că ţările din NATO consideră tot mai mult Marele Nord drept o trambulină a unor eventuale conflicte”.
”Este evident că rolul şi importanţa Arcticii, atât pentru Rusia, cât şi pentru întreaga lume, nu încetează să crească. Dar, din nefericire, concurenţa geopolitică, lupta pentru poziţii în această regiune, se intensifică de asemenea”, a adăugat el.
În cadrul acestei conferinţe, Vladimir Putin a anunţat multiple măsuri menite să dezvolte din punct de vedere economic Marele Nord rusesc, o regiune importantă din punct de vedere strategic pentru Moscova, care a modernizat în ultimii ani mai multe baze abandonate din epoca sovietică.
El a ordonat renovarea unor oraşe din regiune, să se facă astfel încât capacităţile de transport din marele oral Murmansk să crească de trei ori şi ca alte porturi arctice să fie dezvoltate.
El a cerut legături feroviare mai bune între Siberia, Ural şi Marele Nord şi dezvoltarea extracţiei de materii prime şi a construcţiilor navale.
”Vom creşte capacitatea şi cifra de afaceri a porturilor noastre nordice într-un ritm mai rapid. O vom face pe baza un or soluţii de mediu moderne, inclusiv a unor tehnologii de manipulare a mărfurilor automatizate şi fără personal”, a anunţat preşedintele rus.
El s-a declarat deschis unei colaborări a Rusiei cu ”ţări prietene” în Arctica şi cu ţări din Occident, ”dacă se arată intersate”.
Rusia speră să dezvolte în Arctica o Rută Maritimă a Nordului, o cale comercială făcută posibilă de topirea gheţarilor şi care ar putea să concureze cu Canalul Suez, profitând de impactul modificărilor climatice.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!