Salvatorii au scos o femeie de sub ruinele unui hotel din Myanmar, au anunţat luni oficialii locali. Este o rază de speranţă la trei zile după un cutremur masiv care a provocat moartea a aproximativ 2.000 de persoane, în timp ce echipele de căutare din Myanmar şi Thailanda luptă contra cronometru pentru a găsi mai mulţi supravieţuitori, relatează Reuters.
Femeia a fost scoasă de sub dărâmăturile hotelului Great Wall din oraşul Mandalay, potrivit unei postări a guvernului chinez pe Facebook. S-a întâmplat la aproape 60 de ore după seism, a anunţat ambasada Chinei în Myanmar într-o postare pe Facebook, adăugând că aceasta se află într-o stare stabilă.

Mandalay se află în apropierea epicentrului cutremurului cu magnitudinea 7,7, de vineri, care a provocat distrugeri masive în Myanmar, dar şi în Thailanda vecină.
În Bangkok, echipele de intervenţie au reluat luni căutările disperate pentru 76 de persoane despre care se crede că au fost îngropate sub dărâmăturile unui zgârie-nori în construcţie care s-a prăbuşit. Duminică, bilanţul victimelor din Thailanda că se ridica la 18.
În Myanmar, presa de stat a declarat că cel puţin 1.700 de persoane au fost confirmate ca fiind decedate. Wall Street Journal a transmis însă că numărul morţilor a ajuns la 2 028 în Myanmar.
Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că se grăbeşte să trimită ajutoare pentru cei aproximativ 23.000 de supravieţuitori ai cutremurului din centrul Myanmarului.
„Echipele noastre din Mandalay se alătură eforturilor de a intensifica răspunsul umanitar, în ciuda faptului că trec ele însele prin traumă”, a declarat Noriko Takagi, reprezentantul agenţiei ONU pentru refugiaţi în Myanmar. „Timpul este esenţial, deoarece Myanmar are nevoie de solidaritate şi sprijin la nivel mondial în această imensă tragedie.”
India, China şi Thailanda se numără printre vecinii Myanmarului care au trimis materiale şi echipe de ajutorare, împreună cu ajutoare şi personal din Malaysia, Singapore şi Rusia.
Statele Unite au promis un ajutor în valoare de 2 milioane de dolari „prin intermediul organizaţiilor de asistenţă umanitară din Myanmar”.
Myanmar se afla deja într-o stare de haos din cauza unui război civil izbucnit în urma unei revolte la nivel naţional după ce o lovitură de stat militară din 2021 a înlăturat guvernul ales al laureatei Premiului Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi.
Un grup de rebeli a declarat că armata continuă să efectueze atacuri aeriene asupra satelor în urma cutremurului, iar ministrul de externe din Singapore a făcut apel la o încetare imediată a focului pentru a sprijini eforturile de ajutorare.
Infrastructura critică - inclusiv podurile, autostrăzile, aeroporturile şi căile ferate - a fost afectată, încetinind eforturile umanitare, în timp ce conflictul care a afectat economia a strămutat peste 3,5 milioane de persoane şi a debilitat sistemul de sănătate.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!