Acum la Digi FM Gabriel Cindea RIHANNA - Don t Stop The Music

Călătoriile lui Geronimo

Geronimo Brănescu

De peste un an, România este amenințată de epidemia pestei porcine africane. În tot acest timp, președinele ANSVSA a avut abonament la conferințe internaționale ale veterinarilor din Malta sau Estonia până în China și Singapore. Între timp, o nouă epidemie ia pe nepregătite Autoritatea Sanitar Veterinară.

O nouă pestă la granițele României

Au trecut două luni și o săptămână de când Damian Iliev, directorul adjunct executiv al Agenției pentru Siguranța Alimentelor de la Sofia, a notificat Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) asupra apriției primului caz de pestă a rumegătoarelor mici în Bulgaria. De două luni, fenomenul s-a extins la sud de Dunăre iar Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară din România nu a făcut nimic pentru a preveni intrarea virusului în țară, deși precedentul delăsării în cazul epidemiei de pestă porcină africană, adusă dinspre Moldova și Ucraina, era cel mai fierbinte subiect al agriculturii românești.

Timp de două luni, la punctele de trecere a frontierei dinspre Bulgaria spre România nu au fost luate nici un fel de măsuri de prevenție. Abia în această săptămână, după ce sub presiunea presei și a Președinției, ANSVSA a început să pară preocupată de pesta porcină care face ravagii în industriile zootehnică și alimentară și în gospodăriile populației, s-a reunit, pentru două zile, la Brașov, grupul de experți pentru pesta micilor rumegătoare.

„Ca urmare a apariției Pestei Micilor Rumegătoare în Bulgaria și al potențialului risc la care este expusă țara noastră”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul ANSVSA miercuri, 29 august. „Scopul aceste întâlniri (...) este acela de a elabora un plan de măsuri pentru a preveni pătrunderea virusului în țara noastră, dar și de a elabora un Manual Operațional pentru intervenția în focarele de PMR”. Deocamdată nu există nici un indiciu că boala a ajuns în România însă reacția întârziată lasă loc pentru multe semne de întrebare legate de capacitatea actualului staff al Autorității Naționale Sanitar Veterinare de a gestiona situații de criză.

Digi FM a transmis către ANSVSA mai multe întrebări legate de situația actuală, despre riscul răspândirii, preîntâmpinarea acesteia, măsurile în derulare și modul în care populația este avertizată asupra unui potențial nou pericol de epidemie. Nu am primit, deocamdată, nici un răspuns. Specialiștii ANSVSA în pesta rumegătoarelor mici la nivel central și local erau la Brașov, unde, după lungile discuții, în frunte cu președintele Autorității, Geronimo Brănescu, s-au gândit să-i facă aici un consult Cerbului de Aur.

Abonament la conferințe în străinătate

Nu ar fi prima oară când Brănescu leagă deplasări în interes de serviciu de șederi personale. Și nu este nici singurul din stafful Autorității Sanitar Veterinare care o face.

Veterinari nemulțumiți de modul de administrare a domeniului și de prejudiciul de imagine aduse profesiei ne-au povestit despre o călătorie pe lună făcută în străinătate de președintele Brănescu, începând din ianuarie 2017 – perioadă în care Autoritatea a trecut de la ignorarea avertismentelor internaționale privind iminența pestei porcine la incapacitatea de a o stopa. Au fost 7 deplasări la Bruxelles, în general întâlni cu oficiali europeni și naționali în domeniul epizootiilor prelungire cu minivacanțe. La fel s-a întâmplat la Sofia, în cel puțin trei rânduri, la Varșovia, Tallin și în Singapore. Brănescu a avut pasiunea călătoriilor încă dinainte de a ajunge președinte și secretar de stat la ANSVSA – în anii petrecuți la onducerea DSV Constanța s-a lipit de cursuri și specializări la Lisabona, Genova, Aalborg sau Nakuru, în Kenia (unde a onorat o invitație adresată României pentru a vedea la fața locului cum se manifestă febra aftoasă).

După 9 ianuarie 2017, când a urcat în fotoliul de șef la București, alte călătorii la evenimente organizate de către OIE sau în scopul declarat al unor întrevederi bilaterale în calitate de șef național l-au dus pe Brănescu în Arabia Saudită, Norvegia, Israel, Malta sau China. Să luăm aceasta din urmă – făcută chiar publică prin comunicările oficiale ale ANSVSA: între 6 și 8 iunie, deci, în plină criză a epidemiei de pestă porcină, domnul doctor Brănescu a ales să călătorească la Ningbo, în estul Chinei, la Conferința pentru Controlul Calității, Inspecției și Carantinei. În același context al expansiuni explozive a pestei porcine, șeful Autorității a participat la Paris la conferința anuală a OIE. Iar în iulie a mers la Bruxelles, la grupul de lucru al șefilor serviciilor veterinare din Uniunea Europeană. În aceeași zi după întoarcerea de la Bruxelles, Brănescu s-a dus la Constanța, unde avea convocată o ședință mamut a autorităților județene sanitar-veterinare, la care fiecare direcție locală a fost reprezentată de patru persoane. Sursele noastre ne-au povestit că numărul participanților invitați a fost atât de mare încât a fost greu să le găsească tuturor locuri de cazare. Astfel de ședințe, cu participarea a aproape 200 de șefi din teritoriu, au avut loc în mai multe rânduri, în ultimele 20 de luni – la Tulcea, Oradea, Băile Herculane, Galați sau București. Digi FM a cerut printr-un mail direcțiilor județene să ne spună câte persoane au participat la aceste convocări ale președintelui ANSVSA, cine a reprezentat județul, cât au costat aceste delegații precum și cine a acoperit costurile de deplasare și cazare. În plus, ar fi interesant de aflat și care a fost beneficiul concret al acestor ședințe. Să mai adăugăm, în acest punct, că în timpul ședinței de la Constanța, întreaga delegație a fost dusă în județul Tulcea și a intrat chiar în focarul de la firma Carniprod.

Din informații neoficiale știm însă că nu vom primi prea curând răspuns, nu doar din cauza opacității instituțiilor publice din România ci și pentru că Autoritatea este supraîncărcată cu solicitările de informații dinspre oficialitățile europene, crescătorii de animale și presă, cărora nu le poate face față, inclusiv din cauza deficitului de personal, amplificat și de recenta reorganizare a instituției, declarată încheiată la 15 iulie. Adus de la Constanța la conducerea autorității naționale prin decizie, să exercite temporar atribuțiunile de președinte, Brănescu a fost răsplătit, după luni bune în care nu s-a întâmplat nimic în privința stopării sau combaterii pestei porcine galopante chiar de către premierul Viorica Dăncilă, care a semnat definitva instalare a președintelui interimar pentru un mandat de cinci ani.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Spring 2025
Luca Protopopescu
Noua senzație a șahului mondial vine din Franța și are origini...
Gold,Ring,In,The,Air,On,The,Hand,Of,The
Un fermier german și-a pierdut verigheta, iar patru luni mai târziu a...
Happy,Old,Caucasian,Businessman,Smiling,Working,Online,Watching,Webinar,Podcast
Un italian de 89 de ani a obţinut a treia diplomă universitară după...
Pe aceeași temă
Travel,The,World,Monument,Concept
Unii europeni îşi regândesc planurile de călătorie în SUA, în semn de protest faţă de Trump...
Bucharest,,Romania,-,December,5,,2020:,Paramedics,From,The,Romanian
Petrecere cu alimente expirate. Ce au constatat inspectorii ANPC, după controlul la...
Edward Iordănescu
Edward Iordănescu, după plecarea de la echipa națională: Nu s-a pus problema să antrenez în...
Luminiţa Odobescu (2)
Când ar putea românii să călătorească fără viză în SUA. Luminița Odobescu: „Vom avea mai multă...
Te-ar putea interesa și
ciuca
Nicolae Ciucă, declarație surprinzătoare: "Nu am fost niciodată în vacanţă în străinătate". De...
mae
Atenţionare de călătorie transmisă de MAE. Circulaţie feroviară şi zboruri perturbate de...
Veneția/ Shutterstock
Veneția va introduce taxe de intrare pentru turiști. Ce preț va avea biletul
Lista completă a țărilor care nu primesc turiști din cauza pandemiei de Covid-19/ Shutterstock
Lista completă a țărilor care nu primesc turiști din cauza pandemiei de Covid-19. Acestea nu...
Partenerii noștri
Digi24 Cum arată actorul din „Iisus din Nazareth”, la aproape 50 de ani de la premieră. Cum i-a schimbat viața interpretarea lui Hristos
Cum arată actorul din „Iisus din Nazareth”, la aproape 50 de ani de la...
DigiSport Singurul scenariu prin care Ianis Hagi poate semna prelungirea cu Rangers
Singurul scenariu prin care Ianis Hagi poate semna prelungirea cu Rangers
PeRoz Fran Drescher, sinceritate și declarații fără perdea. Recunoaște că are "prieteni cu beneficii": "Sunt Fran Drescher! Ce credeți?!"
Fran Drescher, sinceritate și declarații fără perdea. Recunoaște că are...
Film Now Kristen Stewart s-a căsătorit cu iubita ei, Dylan Meyer, într-o ceremonie discretă în casa lor. Cine e soția actriței din Twilight
Kristen Stewart s-a căsătorit cu iubita ei, Dylan Meyer, într-o ceremonie...
Digi World Gemeni identici, experiment inedit. Ce s-a întâmplat când unul a ales suplimente alimentare vegane, iar celălalt unele pe bază de ingrediente animale
Gemeni identici, experiment inedit. Ce s-a întâmplat când unul a ales...
Stirile Kanal D Se spală rufe azi, 18 aprilie 2025, în Vinerea Mare? Tradiții și obiceiuri
Se spală rufe azi, 18 aprilie 2025, în Vinerea Mare? Tradiții și obiceiuri
ProFM Fiul lui Yoko Ono și al lui John Lennon, despre iubirea părinților lui: "Când tata a murit, mama și-a tăiat părul. Nu a trecut peste"
Fiul lui Yoko Ono și al lui John Lennon, despre iubirea părinților lui...
Digi Life Japonia a realizat prima gară la o imprimantă 3D. Într-o săptămână a fost construită și în câteva ore a fost asamblată
Japonia a realizat prima gară la o imprimantă 3D. Într-o săptămână a fost...
Ultimele știri din matinal
feli si grasu xxl
Feli & Grasu XXL la Digi FM: „Fostu” și poveștile din spatele hitului care a cucerit publicul
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Ultimele știri
papa francisc, pandemie covid
Imaginea care a marcat pandemia: Papa Francisc, singur în ploaie, în Piața San Pietro pustie...
papa francisc
Primele informații despre cauza morții Papei Francisc. Decesul lui nu ar fi avut legătură cu...
vatican, papa francisc a murit
Localnici din Roma și numeroși turiști, strânși în Piața Sfântul Petru, înmărmuriți de vestea...
Cristina Neagu
Cristina Neagu, după ultimul meci pe teren propriu în Liga Campionilor: "A fost o zi...