Între timp, s-au schimbat 3 miniştri la conducerea Sănătăţii si îl avem acum pe al patrulea, dar medicii tot nu raportează infecţiile din spitale. A recunoscut asta și actualul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, la DIGI FM.
"În urmă cu o lună s-a publicat un raport al Comisiei europene legat de infecţiile intraspitaliceşti din România. Am ales să public acest raport, l-am şi dezbătut la momentul respectiv, astfel încât ieşeau la iveală nişte lucruri cel puţin ciudate. Asta înseamnă că România, la 400 de mii de locuitori avea 1,4 % infecţii, iar Belgia, de exemplu, 6,8. Germania, 4,3. Asta mi-a ridicat mari semne de întrebare. Semn că nu raportăm.
Pe site-ul Ministerului există un ordin pe care îl vom promova, interministerial, de combatere a acestui flagel, în care aducem vorba şi despre aceste raportări care nu s-au făcut. Şi poate că nu se fac în continuare. Acei indicatori de management care , practic, te pedepseau dacă raportai, aceşti indicatori au fost eliminaţi şi până la urmă, cred că lucrurile vor intra în normal. Dar este o obişnuinţă de care trebuie să scăpăm."- a declarat Sorina Pintea la Digi FM.
Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucuresti este unul dintre puţinele din ţară care face rapoarte despre infecţiile intraspitaliceşti. Dar şeful acestuia, dr. Cristian Niţescu o contrazice pe Sorina Pintea. Spune că indicatorii de care s-au temut până acum directorii de spitale nu au fost eliminaţi încă.
"Noi am fost primul şi singurul spital care le raportam încă din 2003. Le-am raportat corect, fără niciun fel de problemă, transparent, lună de lună, încă din 2003. Timp de 15 ani noi raportăm în fiecare lună. Totdeauna ne-a fost frică şi încă trăim într-o societate în care ne e frică de ceva . Nu se ştie de ce. Indicatorii de management vor fi eliminaţi, în momentul în care se va face un tip nou de contract de management, pe care doamna ministru a promis că îl va face ministerul până la sfârşitul anului", spune dr. Cristian Niţescu.
Numai că indicatorii de management de care se temeau toţi directorii de spitale au fost eliminaţi deja de pe vremea când ministerul Sănătăţii era condus de Vlad Voiculescu.
"Statisticile sunt mincinoase. Sunt cu siguranţă mincinoase şi în continuare şi realitatea asta e văzută de fiecare. Tatăl meu a fost în spital. A ieşit de acolo cu 3 infecţii nosocomiale, care aproape că l-au omorât. Prin modificarea ordinului de ministru care s-a produs în timpul mandatului meu, managerii de spitale nu sunt sancţionaţi în urma raportării veridice a infecţiilor nosocomiale. Primul pas pentru a rezolva o problemă este să afli de acea problemă şi să o recunoşti. Pentru asta ai nevoie de sisteme clare de raportare şi înainte să vin eu la minister, managerii erau penalizaţi pentru raportarea infecţiilor nosocomiale, aşa încât raportările erau false. Practic, în cifre, pe baza statisticilor pe care le primeam de la spitale, eram ţara cu cele mai puţine infecţii nosocomiale din Europa. De fapt, lucrurile stau exact pe dos. Lucrul acestea a fost schimbat atunci de mine prin ordin de ministru. Dar multe lucruri trebuiau făcute după, bineînţeles. Aţi văzut în ultimul an şi jumătate vreo campanie împotriva consumului excesiv de antibiotice? Aţi văzut vreo campanie pentru spălatul mâinilor în spitale? Pentru că una din cauzele principale pentru infecţiile nosocomiale este igiena deficitară din spitale. Igiena infrastructurii, igiena spitalelor, dar şi felul în care personalul şi de asemenea, felul în care vizitatorii înţeleg să respecte regulile de igienă.", a precizat Vlad Voiculescu pentru Digi FM.
Ultimele date privind infecţiile nosocomiale au fost colectate din spitale anul trecut, dar situaţia nu a fost centralizată la Ministerul Sănătătii nici la această oră.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!