Japonia - Primul tren de mare viteză-Shinkansen- a fost inaugurat pe linia dintre Tokyo și Osaka, în 1964, cu ocazia Jocurilor Olimpice organizate de Japonia. Lungimea totală a liniilor de cale ferată din Japonia, pe care opereză trenurile de mare viteză, depășește 2600 de km.
Aproape zilnic în Japonia au loc seisme, așa că autoritățile din această țară au luat măsuri stricte când vine vorba de siguranță. Una dintre ele se referă la trenurile de mare viteză. Inginerii de la Tokaido Shinkansen au dezvoltat un sistem de senzori pe liniile ferate, care este conectat la cei din subteran. Atunci când senzorii din subteran detectează primele mișcări ale unui seism, trimit un semnal către o stație de control, care întrerupe alimentarea trenurilor aflate în zonele afectate iar acestea se opresc. O altă măsură de siguranță luată de compania feroviară pentru a menține trenurile stabile a fost introducerea unui parapete interior de-a lungul liniei. Iar în cazul unor cutremure mai puternice, cârligele de sub fiecare vagon se agață de parapete și previn deraierea trenului.
Cel mai rapid tren din lume a fost creat de japonezi. Acesta poartă numele de JR - Maglev și reușește să atingă viteza de 500 de km pe oră când transportă pasageri, dar în timpul testelor, a atins și 581 de km pe oră. Funcționează cu o tehnologie pe bază de magneți. Practic, trenul levitează, nu atinge șinele și nici pământul, dar este controlat de magneți. Nu poate fi folosit încă de public, dar se așteaptă ca până în 2027 să fie pus la dispoziția oamenilor.
În martie anul acesta, Central Japan Railway Co a lansat noul model de tren Shinkansen N700S - sau Shinkansen Supreme. Trenul, mai inteligent și mai silențios decât precedentul model, își va începe traseul pe linia Tokaido Shinkansen în 2020, la timp pentru Olimpiada de vară din Tokyo, scrie CNN.
China
China vede în trenurile sale de mare viteză cea mai mare mândrie naţională. Și, dacă japonezii au creat cel mai rapid tren din lume pe care vor să îl pună la dispoziția publicului până în 2027, chinezii au cea mai dezvoltată rețea de șine magnetice, iar Shanghai Maglev este cel mai rapid tren din lume care funcționează în momentul de față. În timpul testelor, acesta a atins 501 km pe oră, iar când transportă pasageri atinge o viteză de 431 de km pe oră, ceea ce îl face cel mai rapid tren din lume în prezent. Până la sfarstul anului 2020, China intenționează să construiască 30.000 de km noi de cale ferată, extinzând lungimea totală la 150.000 de km. Aproximativ 11.000 de km vor fi destinați liniilor de mare viteză.
În timp ce în România trenurile nu ating prea des 100 km/h, în Coreea de Sud autoritățile pregătesc un tren care se va apropia de viteză sunetului. Nu este un proiect SF, ci unul realizabil din punct de vedere tehnologic. Trenul ar urmă să plece din Seul și va atinge viteze de peste 990 km/h.
Dacă vrei să citești toate materialele Campaniei Știrilor Digi FM, le găsești aici.
Sursa foto: CFR Pro Infrastructura
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!