Un test de sânge experimental depistează cancerul cu patru ani înainte de primele simptome. Analiza determină alterări ale ADN-ului, care pot duce la cancer.
Testul sanguin a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din California pe 123.000 de oameni, cărora le-au fost recoltate probe de sânge, pe parcursul a 10 ani. Deocamdată, cercetătorii s-au concentrat asupra principalelor forme de cancer: stomacal, esofagian, colorectal, pulmonar și hepatic.
Doctorul Bogdan Gafton, de la Institutul de Oncologie din Iași, explică de ce este atât de importantă diagnosticarea timpurie a maladiei.
Testul acesta de care vorbim n-o să ne zică dacă pacientul va face sau nu cancer, ci ne va spune dacă are cancer într-o etapă inițială, într-o etapă în care șansele de vindecare sunt mult mai mari decât dacă această neoplazie s-ar detecta într-un stadiu simptomatic. Și cu siguranță ar crește foarte mult șansele de vindecare ale pacientului respectiv. Un tratament care este aplicat într-un stadiu incipient al bolii are șanse să vindece pacientul într-o proporție mult mai mare și, mai mult, să fie mai puțin nociv pentru pacient, mai ușor de suportat, spune medicul român.
În lume, în 2018, au fost înregistrate peste 17 milioane de cazuri noi de cancer, conform unui raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății. Specialiștii OMS estimează că numărul cazurilor de cancer vor crește cu 60% în următorii 20 de ani, dacă nu se adoptă măsuri concrete de combatere a bolii.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!