Rata de vaccinare în România variază între 67 și 92%, în condițiile în care nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății este de 95%. În fiecare minut, cinci vieți sunt salvate în lume datorită vaccinării, iar vaccinarea pe tot parcursul vieții salvează până la 3 milioane de oameni în fiecare an. Totuși, 1,5 milioane de decese ar putea fi evitate printr-o acoperire vaccinală mai bună.
Deși aproximativ 116 milioane de copii își primesc anual vaccinurile, 20 milioane rămân neimunizați - aproximativ întreaga populație a unei țări mijlocii, cum este România, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății.
Vaccinurile pentru copii nu doar protejează împotriva bolilor infecțioase, ci contribuie și la oprirea răspândirii infecției către familie și prieteni.
Datorită vaccinării cazuri de boli grave precum difterie, tetanos și rujeolă au fost reduse semnificativ în ultimele decenii.
Când vorbim despre protecție vaccinală, medicii amintesc câteva aspecte esențiale:
- protecția gravidei, care se realizează prin vaccinare în timpul sarcinii, protejând astfel copilul nou născut în primele luni de viață, până la momentul în care și bebelușul intră în schema proprie de vaccinare;
- protecția copilului mic și preșcolar conform schemei personalizate de vaccinare;
- protecția adolescentului și adultului, întrucât organismul uman are nevoie de o reamintire sau retrezire a sistemului imunitar propriu.
Potrivit președintelui Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, Valeria Herdea, doar o atitudine responsabilă, adoptată pe tot parcursul vieții, ne poate ajuta să supraviețuim sănătoși, să eliminăm îmbolnăviri cu risc vital și mai ales să protejăm ce avem mai de preț: copiii noștri.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!