La 5 ani de la tragedia din clubul bucureștean Colectiv, nimeni nu este oficial găsit vinovat. Procesul trenează și nu e altceva decât „praf în ochi pentru victime”, spune premierul de atunci. Într-un interviu pentru Digi FM, Victor Ponta susține că nimic nu s-a schimbat, chiar dacă el a demisionat din sentimentul de „responsabilitate politică”. Actualul lider al Pro România susține că, în loc să fie uniți pentru a face față cât mai bine situației fără precedent, politicienii au speculat din plin nenorocirea soldată cu zeci de morți și numeroși alți răniți.
Digi FM: Ce vă amintiți din seara de 30 octombrie 2015?
Victor Ponta: N-am cum să uit așa ceva și n-o să uit, probabil, toată viața. Eram peste ocean, într-o vizită oficială și unul dintre consilierii mei a venit și mi-a spus că s-a întâmplat ceva rău într-un club din București. Am zis: „Bun, anunță-i pe Raed Arafat, pe Gabriel Oprea!”, după care ne-am urcat în avion și am venit acasă. Nu mi-am dat seama de la început de amploarea tragediei, dar pe măsură ce am primit știri, am simțit că e ceva foarte rău. Abia când am ajuns acasă, a doua zi, am putut să îmi dau seama într-adevăr de dimensiunea tragediei. Și am simțit nevoia să facem ceva, să mobilizăm cât mai multe forțe, însă sistemul nostru n-a fost pregătit nici atunci, se pare că nu e pregătit nici acum pentru asemenea situații.
Digi FM: Ce ar fi putut merge mai bine atunci?
V.P.: Totul ar fi putut merge mai bine. De la momentul la care se autorizau asemenea cluburi, la intervenție, după aceea la tratamente. Totul putea să meargă mai bine! Din păcate, n-a mers și din păcate, asta e durerea cea mare, după 5 ani nu pare să se fi schimbat ceva. Am aceeași teamă când știu că băiatul meu merge în oraș în weekend. Am văzut și vedem intervenții în situații de urgență care au lucruri bune și lucruri mai puțin bune, iar sistemul medical confruntat cu o tragedie de altă amploare, pare să nu se fi schimbat mult în bine în acești 5 ani.
Digi FM: Cum ar fi trebuit să acționeze mai bine autoritățile?
V.P.: Nu știu, pentru că nu e specialitatea mea, dar am avut și atunci și am și acum încredere în Raed Arafat și în medici. Mă gândesc că e păcat de atâtea vieți pierdute și nu mi se pare că am învățat ceva după acei 5 ani. Eu mi-am dat demisia pentru că există o responsabilitate politică a liderilor unei țări atunci când sistemul nu funcționează. Am crezut că în felul ăsta se schimbă lucrurile, dar din păcate, se pare că după demisia mea nu s-a mai schimbat nimic. Toată lumea a fost mulțumită că a plecat guvernul și, în următorii 5 ani, cu alte 5 guverne, nu s-a mai făcut nimic. Eu am luat decizia în ce mă privește pentru că eram șeful guvernului și pentru că statul român nu a acționat suficient de bine. De atunci și până azi, din păcate, s-au întâmplat multe lucruri rele și, după cum vedeți nu mai vorbește nimeni de demisie, nu mai cere președintele demisia nimănui și nu mai e nimeni responsabil. Se pare că ce am făcut eu atunci n-a fost un moment 0 de la care să schimbăm lucrurile și mulți îmi reproșează de ce mi-am dat demisia în condițiile în care alții care sunt mult mai vinovați, dau vina pe oameni și atât. Așa am considerat că trebuie să facă un om politic responsabil. Faptul că așa ceva nu se mai întâmplă e ceva rău pentru România.
Digi FM: Demisia dumneavoastră a venit pe fondul unor proteste...
V.P.: Nu, decizia privind demisia am luat-o luni, imediat. Mă bucur că nu au existat alte incidente. Oamenii au protestat și înțeleg de ce au protestat, era o tragedie cumplită și simțeau nevoia să acuze sistemul, statul român, nu neapărat pe mine, cred că cei care au protestat știau că nu e direct treaba prim-ministrului, dar erau supărați în mod legitim pe modul în care funcționează statul român și când ești un lider al statului român trebuie să-ți asumi responsabilități politice chiar dacă, direct, n-ai în fișa postului așa ceva. Acum, iată, mor de două ori mai mulți oameni în fiecare zi și sistemul tot prost funcționează, numai că acum nu mai e nimeni responsabil. Am ținut în cei 4 ani cât am fost prim-ministru să nu existe confruntări între forțele de ordine și protestatari pentru că au fost tot felul de proteste.
Digi FM: Ați acționa altfel acum, față de cum ați acționat acum 5 ani?
V. P.: Sistemul funcționează așa cum funcționează. Domnul Raed Arafat e tot acolo și cred că e un lucru bun, domnul președinte Iohannis e tot în funcție, practic toată lumea, cu excepția mea, e tot acolo. Sper că, chiar dacă nu s-a învățat nimic în toți acești ani, poate după aceste tragedii zilnice provocate de pandemie să se schimbe ceva.
Digi FM: Ce spuneți de teoriile conspirației legate de Colectiv?
V.P.: E o chestiune mult prea gravă ca să speculez pe această temă. Nu am nicio probă concretă, dar cred că nu s-a prezentat tot adevărul și nu s-a făcut dreptate. Și ceea ce s-a făcut ca procese, cel puțin așa au văzut și victimele și noi, cei din afară, a fost un fel de a da un pic de satisfacție și de a închide gura victimelor, nu neapărat că s-a făcut dreptate sau că s-a aflat întregul adevăr. Am acest sentiment pe care cred că îl are absolut toată lumea.
Digi FM: Sunt 5 ani de atunci și nicio sentință în proces...
V.P.: Pentru că nu cred că s-a pornit de la început cu ideea de a se spune adevărul, de a se vedea exact ce s-a întâmplat, s-a pornit cu ideea politică, unii au obținut un câștig politic pentru că a plecat Guvernul după care... hai să ne facem că le dăm satisfacție celor care au suferit. Cred că și cei care au suferit au același sentiment că e un fel de praf în ochi, că nu e cu adevărat un moment al adevărului după care să putem începe să schimbăm lucrurile. Am avut oameni despre care știam că au fost în Colectiv, o astfel de tragedie te marchează pe viață.
Digi FM: Pe dumneavoastră cum v-a marcat?
V.P: A fost cea mai urâtă noapte din viața mea. A fost un moment în care am luat o decizie importantă, uitându-mă doar la mine însumi și nu consultându-mă cu alții. Și acum, după 5 ani, e o amărăciune că lucrurile nu s-au schimbat în bine și că de fapt demisia mea în loc să fie începutul schimbării, i-a mulțumit pe unii dintre politicieni și de atunci n-au considerat că trebuie să mai facă ceva.
Digi FM: De ce a fost Liviu Dragnea cel care a anunțat că vă veți retrage?
V.P.: Liviu Dragnea face parte dintre acei politicieni care „s-au bucurat” că, uite, s-a întâmplat nenorocirea și scăpăm de Ponta și n-a putut să-și ascundă această satisfacție. Cred că nu-l interesa absolut deloc de victime și se bucura că scapă de mine și el și alți oameni politici importanți. Problema e că, după aceea, domnul Dragnea a avut puterea în România și n-a folosit-o ca să schimbe sistemul.
Digi FM: A fost Colectiv începutul declinului pentru PSD?
V.P.: Nu vreau și nu cred că tragedia de la Colectiv... Știu că mulți o folosesc politic. Unii și astăzi, la 5 ani, nu se gândesc decât la câte voturi iau dacă plâng cu lacrimi de crocodil și își fac poze. Când e vorba de viața oamenilor, cred că sunt lucruri mai importante decât voturile și interesele de partid.
Digi FM: România, după 5 ani de la Colectiv... Sunteți mulțumit de cum arată?
V.P.: Nu, evident că nu! Sunt subiectiv, dar mulți oameni spun că viața lor este mai dificilă acum decât în urmă cu 5 ani, că se simt mai puțin siguri decât în urmă cu 5 ani. Nu știu dacă e o opinie minoritară sau majoritară, dar sunt mulți care simt lucrul ăsta. Întotdeauna schimbarea vine de la lideri, oamenii pot cere acest lucru, dar liderii o fac. Eu cred că după demisia mea și domnul președinte și domnul Cioloș și ceilalți lideri după aceea ar fi trebuit să nu spună: „Ha! Ce bine că am scapăt de Ponta, gata, ne vedem de treabă și nu ne interesează nimic!” Ar fi trebuit să vadă ce n-a mers la acel sistem și să-l îmbunătățească. N-au făcut acest lucru, pur și simplu doar au speculat politic, și când speculezi politic o nenorocire, cu siguranță nu poți să îndrepți lucrurile.
Digi FM: Aveți ceva să vă reproșați legat de acel moment și de acești ani în care spuneți că nu s-a schimbat mai nimic?
V.P.: Sigur că da! Ar fi trebuit în cei 4 ani ca prim-ministru să fac mai mult pentru schimbarea sistemului medical. N-am făcut suficient. Iar despre ultimii 5 ani pot doar să spun că, doar plecând din funcție, de fapt n-am rezolvat nimic și n-am schimbat lucrurile în bine, ci, dimpotrivă, ăsta e sentimentul meu. Cei care au preluat puterea au zis: „Ce bine că acum, cu Colectivul, am scăpat de Ponta, nu trebuie să mai facem nimic, lăsăm sistemul așa că nu se mai întâmplă altă dată!” Iată că a venit pandemia și lucrurile sunt mult, mult mai grave decât atunci , doar că acum nu mai cere nimeni demisii, nu mai protestează nimeni și nu mai e nimeni responsabil. Dar în mintea oamenilor nesiguranța de acum și teama de acum sunt poate chiar mai mari decât acum 5 ani.
Digi FM: Dacă nu vă dădeați demisia, se putea începe schimbarea sistemului?
V.P.: Ar fi fost posibil dacă am fi fost uniți, noi, liderii politici, măcar în fața tragediei. S-au văzut multe țări în care s-au întâmplat tragedii și în care liderii politici au lăsat deoparte ceea ce îi despărțea, s-au unit și au schimbat lucrurile. Or, la noi era foarte clar că nici vorbă de lăsat deoparte luptele politice, dimpotrivă, liderii politici, fie cei apropiați de mine, ca domnul Dragnea, fie adversari politici, ca domnul Iohannis, au zis că ăsta e momentul să-l aruncăm pe Ponta de acolo, deci n-aș fi putut și n-avea rost să încerc să fac ceva atât timp cât nu eram toți conștienți de gravitatea situației și de necesitatea de a ne uni eforturile.
În urma incendiului din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv din București, au murit la fața locului 26 de persoane, iar apoi mulți dintre răniții internați, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care și-au pierdut viața în urma tragediei erau artiști, fotografi, jurnaliști, olimpici și studenți, toți participanți la concertul trupei „Goodbye to Gravity”. Ulterior, la un an și 9 luni după nefericitul eveniment, un alt tânăr a murit, ridicând numărul total al deceselor la 65. Alți tineri care au scăpat cu viață din nenorocire au rămas cu răni care le vor aminti mereu de infernul prin care au trecut.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!